Svensk valundersökning 2018 - CSES versionen
SND-ID: 2020-159-1. Version: 1. DOI: https://doi.org/10.5878/p9eq-2883
Ingår i samling hos SND: Svenska valundersökningar - CSES
Citering
Skapare/primärforskare
Dennis Andersson - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Per Hedberg - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Richard Svensson - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Henrik Oscarsson - (Primärforskare) Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Forskningshuvudman
Göteborgs universitet - Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Beskrivning
Valundersökningen 2018 genomfördes i samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och Statistiska centralbyrån (SCB). Samarbetet har pågått vid samtliga ordinarie riksdagsval, folkomröstningar och Europaparlamentsval sedan 1956. Statsvetenskapliga institutionen ansvarar för frågeformuleringar, framställning av frågeformulär, databearbetning, kodning och analyser. SCB ansvarar för urval och fältarbete.
Det svenska Valforskningsprogrammet ingår i ett internationellt samarbete, Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Samarbetet innebär bland annat att samma intervjufrågor ställs i ett flertal länder runt om i världen. I samband med 2018 års val är det femte gången svenska Valforskningsprogrammet deltar i CSES-samarbetet.
Tidigare har CSES frågemoduler ingått i Valundersökningarnas omfattande eftervals-undersökningar. I samband med valet 2018 introducerades en ny design. För första gången drogs ett separat urval för CSES versionen av den svenska valundersökningen, skilt från urvalet för den traditionella Valundersökningen. Det separata CSES-urvalet 2018 utgörs
Det svenska Valforskningsprogrammet ingår i ett internationellt samarbete, Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Samarbetet innebär bland annat att samma intervjufrågor ställs i ett flertal länder runt om i världen. I samband med 2018 års val är det femte gången svenska Valforskningsprogrammet deltar i CSES-samarbetet.
Tidigare har CSES frågemoduler ingått i Valundersökningarnas omfattande eftervals-undersökningar. I samband med valet 2018 introducerades en ny design. För första gången drogs ett separat urval för CSES versionen av den svenska valundersökningen, skilt från urvalet för den traditionella Valundersökningen. Det separata CSES-urvalet 2018 utgörs av ett representativt urval av 8 000 röstberättigade svenska medborgare i åldern 18-80 år. Svenska medborgare boende i utlandet ingår inte i urvalet.
Svensk valundersökning 2018 - CSES versionen är en eftervalsundersökning som genomfördes samtidigt med Valundersökningen 2018. Datainsamlingen 2018 genomfördes via brevenkäter och webbenkäter. Fältperioden för den svenska CSES-undersökningen startade den 10 september 2018 och pågick fram till den 6 november 2018. Svarsfrekvensen var 47,3 procent. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Analysenhet
Population
Svenska medborgare mellan 18 och 80 år bosatta i Sverige
Tidsdimension
Urvalsmetod
Tidsperiod(er) som undersökts
2018-09-10 – 2018-11-06
Variabler
201
Antal individer/objekt
8000
Svarsfrekvens/deltagarfrekvens
47.3%
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige
Lägsta geografiska enhet
Kommun
Högsta geografiska enhet
Land
Ansvarig institution/enhet
Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Etikprövning
Göteborg - dnr 1156-16
Forskningsområde
Val (CESSDA Topic Classification)
Politiska beteenden och attityder (CESSDA Topic Classification)
Statsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Nyckelord
Allmän opinion, Attityder, Partiidentifikation, Väljare, Politiska partier