Internationella projekt
SND medverkar i flera internationella projekt av olika slag. Projekten är en viktig del i SND:s samarbete med andra infrastrukturer och vetenskapliga miljöer.
ATRIUM
ATRIUM (Advancing Frontier Research In the Arts and Humanities) är ett forskningsprojekt som finansieras av EU-kommissionen. Projektet lanserades i januari 2024 och kommer att pågå i fyra år. Projektet involverar fyra europeiska forskningsinfrastrukturer: DARIAH (konst och humaniora), ARIADNE (arkeologi), CLARIN (språk) och OPERAS (öppen vetenskaplig kommunikation inom samhällsvetenskap och humaniora), samt ytterligare 29 organisationer från tolv europeiska länder.
Ett viktigt syfte med ATRIUM är att göra resurserna på exempelvis ARIADNE-portalen mer kända och utnyttjade av forskare inom humaniora, konst och samhällsvetenskap. Samtidigt som nya verktyg skapas ska även befintliga resurser utvecklas ytterligare. Andra mål för ATRIUM-projektet är förenklad tillgång till infrastrukturerna; förbättrad metadatakvalitet i befintliga kataloger och repositorier; satsningar på material för utbildning och träning samt ökad användning av kontrollerade vokabulärer och ontologier för bättre interoperabilitet mellan olika system.
Genom sitt så kallade Transnational Access (TNA) Scheme erbjuder ATRIUM också finansiering av forskarvistelser hos ledande datahanteringsorganisationer över hela Europa.
SHADE
Forskningsinfrastrukturen ARIADNE RI har tilldelats ett ettårigt så kallat Cost Innovators Grant (CIG) med start december 2023. Sharing Heritage and Archaeological Data Effectively (SHADE), som projektet kallas, pågår under tolv månader. Målet är att utveckla ett mer permanent sätt att finansiera ARIADNE RI:s fortsatta verksamhet. ARIADNE-portalen ger öppen tillgång till närmare fyra miljoner interoperabla och digitala dataresurser från ett 50-tal länder. Portalen omfattar hela mänsklighetens historia från tidiga hominider till 1990-talet.
Vid slutet av finansieringsperioden för projektet ARIADNEplus etablerades ARIADNE Research Infrastructure (RI) som en ideell förening som planerar att ta fram en tjänst för att underhålla och utveckla portalen. SHADE-projektet ska därför arbeta för att ta fram en avgiftsbaserad lösning där individer och organisationer ges tillgång till kompetens och verktyg för att publicera data online, utan onödigt dubbelarbete på nationell, regional eller lokal nivå.
Skills4Eosc
Skills4EOSC är ett treårigt projekt som finansieras av EU. Syftet med projektet är att skapa ett gemensamt och samordnat ekosystem för utbildningsresurser inom öppen vetenskap i en europeisk kontext. För att åstadkomma detta ska etablerade och centrala aktörer på nationell nivå arbeta tillsammans för att höja kompetensnivån hos dem som arbetar med frågor kopplade till öppen vetenskap och öppna data. Projektet pågår till augusti 2025 och från Sverige medverkar SND, Chalmers, Karolinska institutet och Umeå universitet.