Svensk Valundersökning 2014
SND-ID: snd1039-1. Version: 1. DOI: https://doi.org/10.5878/qhzg-x011
Ingår i samling hos SND: Svensk valundersökning - Riksdagsval
Citering
Skapare/primärforskare
Henrik Ekengren Oscarsson - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Per Hedberg - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Per Oleskog Tryggvason - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Linda Berg - Göteborgs universitet, Valforskningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen
Forskningshuvudman
Göteborgs universitet - Statsvetenskapliga institutionen
Beskrivning
Valundersökningen 2014 genomfördes i samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och Statistiska centralbyrån (SCB). Samarbetet har pågått vid samtliga ordinarie riksdagsval, folkomröstningar och Europaparlamentsval sedan 1956. Statsvetenskapliga institutionen ansvarar för frågeformuleringar, framställning av frågeformulär, svarskort, intervjuarinstruktioner, databearbetning, kodning och analyser. SCB ansvarar för urval, fältarbete och redovisning i den officiella statistiken. Fältarbetet utgjordes av besöksintervjuer, uppföljningsarbetet av både besöks- och telefonintervjuer.
Valundersökningen i samband med riksdagsvalet 2014 följer samma design som alla valundersökningar sedan valet 1973. I undersökning ingår ett representativt urval av 3 971 röstberättigade svenska medborgare, i åldern 18-80 år. Svenska medborgare boende i utlandet ingår inte i urvalet. Av urvalets 3 971 personer ställde 2 230 upp för intervju (56 procent). Bortfallet utgjordes av 1 741 personer. Av dessa avböjde 845 personer medverkan, 800 personer var inte anträffbara och 91 personer var förh
Valundersökningen i samband med riksdagsvalet 2014 följer samma design som alla valundersökningar sedan valet 1973. I undersökning ingår ett representativt urval av 3 971 röstberättigade svenska medborgare, i åldern 18-80 år. Svenska medborgare boende i utlandet ingår inte i urvalet. Av urvalets 3 971 personer ställde 2 230 upp för intervju (56 procent). Bortfallet utgjordes av 1 741 personer. Av dessa avböjde 845 personer medverkan, 800 personer var inte anträffbara och 91 personer var förhindrade att medverka på grund av sjukdom eller liknande (för 5 personer saknas uppgift).
Undersökningen är uppdelad i två etapper, en förvalsetapp och en eftervals etapp. Halva urvalet är draget för att intervjuas före valet, och andra urvalet för att intervjuas efter valet. Till personer som intervjuas före valet sänds en kortare postenkät ut efter valet, med bland annat frågor om vilka partier de faktiskt röstade på 2014 (riksdag, landsting och kommun). De personer som SCB av olika skäl inte kunnat intervjua före valet återkontaktas i uppföljningsarbetet efter valet. Intervjupersonerna får då svara på eftervalsversionen av frågeformuläret.
Urvalet är upplagt som en två-stegs-panel. Halva urvalet deltog redan i 2010 års valundersökning och intervjuas åter i valundersökningen 2014. Den andra halvan av urvalet intervjuas för första gången 2014 och kontaktas åter för intervju 2018.
Valundersökningar, liksom andra surveyundersökningar, drabbas av allt större bortfall. För att lindra effekten av problemet erbjuds därför intervjupersoner som tvekar/vägrar att ställa upp för intervju en förkortad version av frågeformuläret. Personer som även tvekar att svara på den förkortade versionen erbjuds en extremt förkortad version av frågeformuläret.
Fältarbetet för etapp A, förvalsintervjuer, startade den 18 augusti och avslutades den 12 september. Den 15 september hade svarande i etapp A via post fått en kortare eftervalsenkät. Fältarbetet för etapp B, eftervalsintervjuer, startade dagen efter valet den 15 september och avslutades den 10 oktober. Det därefter pågående uppföljningsarbetet avlutades i början av november. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Analysenhet
Population
Röstberättigade svenska medborgare i åldrarna 18-80 år och bosatta i Sverige.
Urvalsmetod
Tidsperiod(er) som undersökts
2014-08-18 – 2014-10-10
Variabler
1424
Antal individer/objekt
3971
Svarsfrekvens/deltagarfrekvens
56%
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige
Lägsta geografiska enhet
Kommun
Högsta geografiska enhet
Land
Ansvarig institution/enhet
Statsvetenskapliga institutionen
Forskningsområde
Val (CESSDA Topic Classification)
Regering, politiska system och organisationer (CESSDA Topic Classification)
Internationell politik och organisationer (CESSDA Topic Classification)
Politiska beteenden och attityder (CESSDA Topic Classification)
Samhällsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Statsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Nyckelord
Allmän opinion, Partiidentifikation, Politiska partier, Förtroende, Politiskt intresse, Valfråga, Partiledare, Utrikespolitik, Valbevakning i tv och radio, Röstavsikt, Inrikespolitik, Politiskt deltagande, Politisk anhängare, Röstning, Valkampanj, Nyheter, Partipolitik, Politisk fråga, Politisk åsikt, Cors, Riksdagsval