Den västsvenska SOM-undersökningen 1996

SND-ID: snd0590-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/002736

Ingår i samling hos SND: De västsvenska SOM-undersökningarna

Citering

Alternativ titel

Väst-SOM 1996

Skapare/primärforskare

Göteborgs universitet, SOM-institutet

Forskningshuvudman

Göteborgs universitet - SOM-institutet rorId

Beskrivning

Detta är den femte studien i serien SOM-undersökningar genomförda i Västsverige. Brevenkäten var indelad i sex frågeområden: Massmedier; Politik och samhälle; Göteborgs kommun; Trafik och miljö; Fritid; samt Bakgrundsfrågor. Personer bosatta i Göteborgs kommun fick även ange inställning till åtta kommunala politiker samt om man känner till vilken stadsdelsnämnd man tillhör. De flesta frågorna är ställda i en eller flera tidigare Väst-SOM. Nya frågeställningar i 1996 års undersökning tar upp: tankar på att upphöra med tidningsprenumeration; vanor när det gäller TV-tittande; inställning till hur demokratin fungerar i Sverige som helhet samt i den egna kommunen; vilka möjligheter man anser sig ha att vid behov påverka verksamheten inom: hälso- och sjukvård, barnomsorg, skola, äldreomsorg, fritid/kultur, planfrågor och socialtjänsten; om man försökt påverka någon kommunal eller landstingskommunal verksamhet senaste året. Respondenten fick även ange i vilken utsträckning det går att lita på människor i allmänhet samt hur nöjd man är med det liv man lever. Ett antal nyinsatta frågor behandlade hur v

... Visa mer..
Detta är den femte studien i serien SOM-undersökningar genomförda i Västsverige. Brevenkäten var indelad i sex frågeområden: Massmedier; Politik och samhälle; Göteborgs kommun; Trafik och miljö; Fritid; samt Bakgrundsfrågor. Personer bosatta i Göteborgs kommun fick även ange inställning till åtta kommunala politiker samt om man känner till vilken stadsdelsnämnd man tillhör. De flesta frågorna är ställda i en eller flera tidigare Väst-SOM. Nya frågeställningar i 1996 års undersökning tar upp: tankar på att upphöra med tidningsprenumeration; vanor när det gäller TV-tittande; inställning till hur demokratin fungerar i Sverige som helhet samt i den egna kommunen; vilka möjligheter man anser sig ha att vid behov påverka verksamheten inom: hälso- och sjukvård, barnomsorg, skola, äldreomsorg, fritid/kultur, planfrågor och socialtjänsten; om man försökt påverka någon kommunal eller landstingskommunal verksamhet senaste året. Respondenten fick även ange i vilken utsträckning det går att lita på människor i allmänhet samt hur nöjd man är med det liv man lever. Ett antal nyinsatta frågor behandlade hur viktigt man ansåg olika satsningar på utbildnings- och forskningsområden är för Göteborgs och Göteborgsregionens framtida utveckling, samt om responden genom studier/arbete eller på något annat sätt kommit i kontakt med Chalmers, delar av Göteborgs universitet eller annan utbildningsorganisation. Respondenter bosatta i Göteborgs kommun fick ta ställning till ett antal påståenden om trafiksituationen i Göteborg. Därutöver ställdes frågor om medlemskap och aktivitet i olika föreningar. Respondenterna fick även ange om de själva eller någon familjemedlem drabbats av det försämrade läget på den svenska arbetsmarknaden. Avslutningsvis fick man bedöma möjligheterna för dagens barn och ungdomar att i framtiden kunna få god utbildning, fast anställning, bra bostad och samma välfärd som idag.

Syfte:

Studera attityder och beteenden som är knutna till lokala och regionala frågor och företeelser Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Analysenhet

Population

Personer i åldrarna 15-80 år bosatta i Göteborg eller i en av de tolv omkringliggande kommunerna: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Tidsperiod(er) som undersökts

1996-09 – 1997-01

Variabler

592

Antal individer/objekt

1807

Dataformat / datastruktur

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Självadministrerat frågeformulär: papper
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 1996-09-30 – 1997-01-28
  • Datainsamlare: Gallup
  • Urvalsstorlek: 2900
  • Antal svar: 1807
  • Datakälla: Befolkningsgrupp
Geografisk täckning

Lägsta geografiska enhet

Kommun

Högsta geografiska enhet

Kommun

Administrativ information

Ansvarig institution/enhet

SOM-institutet

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Miljö och naturvård (CESSDA Topic Classification)

Politiska beteenden och attityder (CESSDA Topic Classification)

Samhällsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Statsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Medievetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Media (CESSDA Topic Classification)

Fritid, turism och sport (CESSDA Topic Classification)

Publikationer

Nilsson, Lennart (ed.) (1997) Nya landskap : SOM-undersökningen Västsverige 1996. SOM report no. 19. Göteborg: SOM-institute. ISBN 91-972694-7-6.
SOM-institutets bokserie | Libris
ISBN: 91-972694-7-6
ISSN: 0284-4788

Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.

Versioner

Version 1.0. 2006-08-01

Version 1.0: 2006-08-01

DOI: https://doi.org/10.5878/002736

Publicerad: 2006-08-01
Senast uppdaterad: 2020-01-23