Folkomröstningsundersökningen 1994

SND-ID: snd0496-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/002912

Ingår i samling hos SND: Svensk valundersökning - Folkomröstningar

Citering

Alternativ titel

FU94

Skapare/primärforskare

Sören Holmberg - Göteborgs universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Mikael Gilljam - Göteborgs universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Statistiska centralbyrån

Forskningshuvudman

Göteborgs universitet - Statsvetenskapliga institutionen rorId

Beskrivning

I samband med folkomröstningen om svenskt medlemskap i den europeiska unionen, EU, genomfördes en valundersökning i samarbete mellan SCB och statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Samtliga intervjuer genomfördes före dagen för folkomröstning den 13 november.

Intervjun innehöll frågor om hur mycket man tagit del av EU-frågor i dagstidningar; politiskt intresse och intresse för EU-frågan; åsikt i EU-frågan samt om inställningen förändrats under senaste året. Respondenten fick ange vilket alternativ i folkomröstningen de olika politiska partierna stöder samt på en skala 'mycket negativ-mycket positiv' placera partierna efter deras inställning i EU-frågan. Andra frågor handlade om vad ett svenskt medlemskap i EU skulle innebära inom olika områden, vilken inställning man har till en europeisk förbundsstat och inställning till folkomröstningar. Ett antal frågor berörde respondentens kunskap om EU; vilken sida man tror kommer att vinna i Sverige respektive Norge och vilken sida som fick flest röster i Finland; omgivningens ställningstagande i EU-frågan och vilken betydelse andra

... Visa mer..
I samband med folkomröstningen om svenskt medlemskap i den europeiska unionen, EU, genomfördes en valundersökning i samarbete mellan SCB och statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Samtliga intervjuer genomfördes före dagen för folkomröstning den 13 november.

Intervjun innehöll frågor om hur mycket man tagit del av EU-frågor i dagstidningar; politiskt intresse och intresse för EU-frågan; åsikt i EU-frågan samt om inställningen förändrats under senaste året. Respondenten fick ange vilket alternativ i folkomröstningen de olika politiska partierna stöder samt på en skala 'mycket negativ-mycket positiv' placera partierna efter deras inställning i EU-frågan. Andra frågor handlade om vad ett svenskt medlemskap i EU skulle innebära inom olika områden, vilken inställning man har till en europeisk förbundsstat och inställning till folkomröstningar. Ett antal frågor berörde respondentens kunskap om EU; vilken sida man tror kommer att vinna i Sverige respektive Norge och vilken sida som fick flest röster i Finland; omgivningens ställningstagande i EU-frågan och vilken betydelse andras ställningstagande och argumentering haft för det egna ställningstagandet; samt hur man tänker rösta i folkomröstningen. Förutom de EU-specifika frågorna innehöll intervjun även frågor om inställning till de olika politiska partierna; inställning i ett antal aktuella frågor; förtroende för svenska politiker; samhällstyp man bör satsa på i framtiden; aktiviteter för att påverka beslut i samhället; och egna erfarenheter av det försämrade läget på svensk arbetsmarknad. Bakgrundsfrågorna innehåller uppgifter om utbildning, sysselsättning, facklig organisationstillhörighet, civilstånd och språkkunskaper. Respondenterna fick i en enkät utsänd efter folkomröstningen bland annat ange hur man röstat, när man bestämde sig, om man sett slutdebatten i TV och om inställningen till svenskt medlemskap förändrats under kampanjen.

Syfte:

Förklara varför väljare röstar som de gör och varför val slutar som de gör. Spåra och följa trender i svensk valdemokrati och göra jämförelser med utvecklingen i andra länder. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Analysenhet

Population

Röstberättigade svenska medborgare i åldrarna 18-80 år och bosatta i Sverige.

Tidsperiod(er) som undersökts

1994-10-03 – 1994-11-12

Variabler

259

Antal individer/objekt

2700

Dataformat / datastruktur

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Personlig intervju
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 1994-10-03 – 1994-11-12
  • Datainsamlare: Statistiska centralbyrån
  • Datakälla: Register/handlingar/förteckningar: Administrativa, Befolkningsgrupp, Register/handlingar/förteckningar
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige

Administrativ information

Ansvarig institution/enhet

Statsvetenskapliga institutionen

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Val (CESSDA Topic Classification)

Regering, politiska system och organisationer (CESSDA Topic Classification)

Internationell politik och organisationer (CESSDA Topic Classification)

Politiska beteenden och attityder (CESSDA Topic Classification)

Samhällsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Statsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Nyckelord

Inrikespolitik

Publikationer

Sortera på namn | Sortera efter år

Gilljam, M., & Holmberg, S. (1996) Ett knappt ja till EU : väljarna och folkomröstningen 1994. Stockholm: Norstedts juridik. ISBN: 91-39-00020-6.
ISSN: 0347-9366
ISBN: 91-39-00020-6

Gilljam, M., & Holmberg, S. (1996) Väljarna folkomröstade. Folkomröstningen om medlemskap i EU (SOS). Stockholm: Statistics Sweden.

Folkomröstningen om medlemskap i EU (Referendum on EU membership). Örebro ; Stockholm : Statistiska centralbyrån (SCB). ISBN: 91-618-0842-3.
ISBN: 91-618-0842-3

Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.

Publicerad: 1997-05-15
Senast uppdaterad: 2019-02-06