Medievalundersökningen folkomröstningen 1980 - Nyhetsanalysen
SND-ID: snd0199-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/002626
Ingår i samling hos SND: Medievalundersökningarna
Tillhörande dokumentation
Citering
Skapare/primärforskare
Kent Asp - Göteborgs universitet, Institutionen för journalistik medier och kommunikation
Forskningshuvudman
Göteborgs universitet - Statsvetenskapliga institutionen
Beskrivning
I samband med folkomröstningen om kärnkraft i mars 1980 genomfördes den andra studien i serien. Undersökningen innehåller dels en detaljerad kampanjstudie över de nyhetsrapporter som förekom i tryckt press, tv och radio under de tio sista veckorna före valdagen. Den andra delen av undersökningen utgörs av en analys av tidningarnas ledarmaterial och televisionens övriga programutbud under tioveckorsperioden.
Syfte:
Att beskriva, kartlägga och analysera nyhetsmedias rapportering av valrörelsen 1980.
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Analysenhet
Population
Nyhetsanalysen: Artikel (storstadstidningar), inslag (radio/TV) Ledaranalysen: Ledarartikel (storstadstidningar/landsortstidningar)
Tidsdimension
Urvalsmetod
Det medieurval som utnyttjas i kampanjstudien är inte i statistisk mening ett representativt urval av svenska massmedier. De tidningar som ingår har t ex inte valts ut genom ett slumpmässigt urvalsförfarande. De medier som tagits med i undersökningen har valts ut med utgångspunkt från huvudsakligen effektorienterad urvalsprincip. Den effektorienterade urvalsprincipen innebär att medier med stor spridning tagits med. Anledningen till detta är att ett av undersökningens huvudsyften är att studera medieeffekter. Man har därför försökt få med sådana medier i undersökningen som många väljare exponerar sig för. Detta har inneburit att exempelvis nyhetsprogrammen i radio och TV tagits med i undersökningen liksom de upplagemässigt största tidningarna i Sverige. Den effektorienterade urvalsprincipen har kompletterats med en grupprepresentativ urvalsprincip vilket innebär att olika typer av medier skall vara representerade i urvalet. I detta fall är två gruppkriterier av intresse - dels medietyp, dels mediets politiska färg. När det gäller medietyp är radio och TV samt storstadspressen redan representer
... Visa mer..Tidsperiod(er) som undersökts
1980
Variabler
118
Antal individer/objekt
9271
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige
Ansvarig institution/enhet
Statsvetenskapliga institutionen
Forskningsområde
Energi och naturresurser (CESSDA Topic Classification)
Val (CESSDA Topic Classification)
Politisk ideologi (CESSDA Topic Classification)
Samhällsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Statsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Medievetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Media (CESSDA Topic Classification)
Sortera på namn | Sortera efter år
Asp, K., Hedberg, P., & Esaiasson, P. (1985) Massmedieundersökning : folkomröstningen 1980 : teknisk rapport. Göteborg: Department of Political Science.
ISSN:
0282-311X
Holmberg, Sören & Asp, Kent (1984) Kampen om kärnkraften : några resultat från väljar- och mediestudier i samband med 1980 års folkomröstning. Göteborg: Dept. of Political Science
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.