Svenska grundskollärares hälsa och välbefinnande i arbetet 1978
SND-ID: snd0141-1. Version: 2.0. DOI: https://doi.org/10.5878/001615
Tillhörande dokumentation
Citering
Skapare/primärforskare
Sten-Olof Brenner - Karolinska Institutet, Laboratoriet för klinisk stressforskning
Forskningshuvudman
Karolinska Institutet - Laboratoriet för klinisk stressforskning
Beskrivning
Studien Svenska grundskollärares hälsa och välbefinnande i arbetet ingår i projektet Arbete, hälsa och välbefinnande för lärare och skolledare inom grundskolan samt för lärare inom barnomsorgen. Detta forskningsprojekt ingår i ett nordiskt samarbetsprojekt Arbetsmiljö, hälsa och välbefinnande för lärare inom grundskolan i Norden. Nordiska ministerrådets ämbetsmannakommitte för arbetsmiljöfrågor gav år 1975 de nordiska stressforskarna i uppdrag att vid ett Nordstress-symposium försöka enas om en plan för att genomföra ett samnordiskt projekt om psykosocial miljö och hälsa inom arbetslivet. En av de två arbetstagargrupper som utarbetades till projektförslag var grundskollärare.
Studien Svenska grundskollärares hälsa och välbefinnande i arbetet genomfördes vid laboratoriet för klinisk stressforskning/institutionen för psykosocial miljömedicin vid Karolinska institutet under ledning av Sten-Olof Brenner. Projektet genomfördes år 1978 med urval av svarspersoner, uppläggning och utskickning av frågeformulär samt insamling och bearbetning av svar. I en enkätundersökning har man ställt ett antal fr
Studien Svenska grundskollärares hälsa och välbefinnande i arbetet genomfördes vid laboratoriet för klinisk stressforskning/institutionen för psykosocial miljömedicin vid Karolinska institutet under ledning av Sten-Olof Brenner. Projektet genomfördes år 1978 med urval av svarspersoner, uppläggning och utskickning av frågeformulär samt insamling och bearbetning av svar. I en enkätundersökning har man ställt ett antal frågor till ett slumpmässigt urval av grundskollärare. Man har genom frågorna velat få reda på hur lärarna upplever sin arbetssituation, om hur arbetsmiljön och arbetets speciella karaktär påverkar lärarnas hälsa och välbefinnande. Man vill också undersöka hur lärarens ålder, kön och annan social bakgrund påverkar lärarens upplevelse av arbetet. Man har också jämfört olika lärarkategorier med varandra beträffande hur undervisning i olika stadium och ämnen påverkar lärarens arbetsmiljö.
Enkäten innehöll frågor om tjänstgöring och tjänstgöringstid, undervisning i årskurser och ämnen, klassernas storlek och antal lärare, skolans upptagningsområde, schemaläggning, lektioner, klasser o dyl., diskussioner och sammanträden om undervisningen, skolbyggnad och arbetslokaler, arbetsmiljöproblem, uppfattning om elever, kontakt med andra lärare, kontakt med föräldrar, kontakt med skolledningen, utbildning, faktorer som styr arbetet, oro och svårigheter i arbetet, stöd och hjälp i arbetet, uppskattning och kritik i arbetet, påfrestningar i arbetet, fritid, brist på tid för fritidsaktiviteter, hälsotillstånd samt privata förhållanden.
Syfte:
Det övergripande syftet med projektet var att ta reda på hur lärarna upplevde sin arbetssituation, och hur arbetsmiljön och arbetets speciella karaktär påverkade lärarnas hälsa och välbefinnande. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Analysenhet
Population
Lärare från två lärarförbund (SFL och SL)
Tidsdimension
Urvalsmetod
Variabler
457
Antal individer/objekt
2421
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige
Ansvarig institution/enhet
Laboratoriet för klinisk stressforskning
Forskningsområde
Arbetsförhållanden (CESSDA Topic Classification)
Medicin och hälsovetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Arbetsmedicin och miljömedicin (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Hälsa (CESSDA Topic Classification)
Allmän hälsa och välbefinnande (CESSDA Topic Classification)
Arbete och sysselsättning (CESSDA Topic Classification)
Nyckelord
Arbete, Arbetsbelastning, Arbetstillfredsställelse, Fritidsaktiviteter, Hälsa, Hälsotillstånd, Miljöexponering, Mellanmänskliga relationer, Psykisk hälsa, Sjukdom, Sjukfrånvaro, Skolor, Social miljö, Socialt stöd, Psykologisk stress, Undervisning, Yrken, Yrkesmässig exponering, Relationer inom yrkesgrupper, Skollärare, Lärare
Sortera på namn | Sortera efter år
Brenner, S-O., Tellenback, S., & Walck, C. (1979) Arbete, hälsa och välbefinnande för lärare och skolledare inom grundskolan samt för lärare inom barnomsorgen : I: Psykosocial miljö, välbefinnande och hälsa för lärare i grundskolan. Report 108. Stockholm: Karolinska institutet.
Libris
Lundberg, M. (ed.) (1981) Arbetsmiljö, hälsa och välbefinnande för lärare inom grundskolan i Norden. Stockholm: Nordiska rådet. ISBN-91-38-06413-8.
ISBN:
91-38-06413-8
Sveriges lärarförbund and Sveriges facklärarförbund (1980) Att vara lärare - glädje eller plåga. Nordstress ett samnordiskt arbetsmiljöprojekt. ST- tryck.
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.