Folkhälsa i Skåne 2008
SND-ID: ext0062-1.
Ingår i samling hos SND: Skånes Metadatabas för Epidemiologi (SME)
Tillhörande dokumentation
Skapare/primärforskare
Mathias Grahn - Region Skåne, Samhällsanalys
Juan Merlo - Region Skåne, Samhällsanalys
Anna Friberg - Region Skåne, Centrum för folkhälsa och miljö
Maria Rosvall - Region Skåne, Samhällsanalys
Forskningshuvudman
Beskrivning
Ett urval drogs ur befolkningsregistret bland personer i åldern 18-80 år som var folkbokförda i Skåne län den 30 juni 2008. Urvalet var stratifierat efter kön och kommun/stadsdel. Varje kommun utgjorde en urvalsgrupp förutom Helsingborg som delades in i fem stadsdelar, Kristianstad med sex kommundelar, Lund med tio kommundelar samt Malmö med tio stadsdelar. Totalt besvarade 28198 personer frågeformuläret, vilket motsvarade 54,1 procent av nettourvalet (n = 52142). Socialmedicinska enheten, Universitetssjukhuset MAS, Region Skåne har varit operativt ansvarig för tidigare undersökningar (FHS 2004 samt även FHS 2000) och är tillsammans med Centrum för Folkhälsa- och Miljö operativt ansvarig för FHS 2008. Statistiska Centralbyrån (SCB) har fått uppdraget att utföra utskick, insamling av frågeformulären och sammanställningar. Undersökningen var godkänd av SCB:s egna etikorgan.
Syfte:
Syftet med FHS 2008 var att få en aktuell bild av skåningarnas hälsa, vårdkontakter och levnadsförhållanden som även har betydelse för den framtida folkhälsan i Skåne och samtidigt att göra en uppföljning genom att j
Syfte:
Syftet med FHS 2008 var att få en aktuell bild av skåningarnas hälsa, vårdkontakter och levnadsförhållanden som även har betydelse för den framtida folkhälsan i Skåne och samtidigt att göra en uppföljning genom att jämföra med de tidigare undersökningarna FHS 2000 och FHS 2004 i Skåne Visa mindre..
Analysenhet
Tidsdimension
Urvalsmetod
Tidsperiod(er) som undersökts
2008-09 – 2008-10
Variabler
273
Antal individer/objekt
28198
Svarsfrekvens/deltagarfrekvens
54.1%
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk beskrivning: Skåne
Forskningsområde
Medicin och hälsovetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Hälsovetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Hälsa (CESSDA Topic Classification)
Nyckelord
Arbetstillfredsställelse, Arbetslöshet, Alkoholvanor, Social klass, Alkoholism, Sjukdomar, Tandhälsa, Rökning, Fysisk aktivitet, Sömn, Arbetsbörda, Sjukfrånvaro, Utbildning, Fetma, Folkhälsa, Psykisk hälsa, Sjukdomshistoria, Passiv rökning, Epidemiologiska studier, Kohortstudier, Tandvård, Populationsövervakning, Socioekonomiska faktorer, Riskfaktorer, Övervikt, Kost, Respiratoriska funktionstester, Kartläggning och enkäter, Kroppsvikt, Läkemedelsförsörjning, Socialt deltagande, Arbetsförhållanden, Trafikbuller, Våld, Skåne, Epihealth, Epihealth_skåne