Innovationsspridning och upptagandet av innovationer i lantbrukssföretag och företag i agri-food. - En systematisk kartläggning och översikt av forskningen
SND-ID: snd1133-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/wyaf-j958
Ladda ner data
Citering
Skapare/primärforskare
Fredrik Fernqvist - Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Lisa Blix Germundsson - Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Annie Drottberger - Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Sara Spendrup - Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Forskningshuvudman
Sveriges lantbruksuniversitet - Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Beskrivning
Studiens syfte är att systematiskt göra en översikt, analysera, beskriva och sammanställa vetenskapliga studier på temat innovationsspridning och upptagandet av innovationer hos lantbruksföretag och företag inom agri-food, utifrån företagets perspektiv. Vidare att inrama resultaten i en konceptuell översikt som omfattar forskningens nyckelelement under perioden. Specifika mål med studien är att: 1) avgöra vilka variabler som är viktiga från företagets perspektiv för innovationsspridning och företagens upptag av innovationer; baserat på resultaten, föreslå områden för kunskap och förmågor i det stödjande kunskapssystemen, med syftet att öka sektorns upptag av innovationer; och; 3) diskutera implikationer för forskningen.
Studien baseras på en systematisk kartläggning av litteraturen (akademiska artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter) under perioden 1997-2017. Sammanlagt 202 artiklar inkluderas i kartläggningen och analyseras med en exploration analytisk metod. En avgränsning är gjord till OECD-länder. Nio huvudkategorier av nyckelelement som studerats har identifierats i kartläggninge
Studien baseras på en systematisk kartläggning av litteraturen (akademiska artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter) under perioden 1997-2017. Sammanlagt 202 artiklar inkluderas i kartläggningen och analyseras med en exploration analytisk metod. En avgränsning är gjord till OECD-länder. Nio huvudkategorier av nyckelelement som studerats har identifierats i kartläggningen: 1) Variabler som beskriver företaget; 2) Variabler som beskriver företagaren; 3) Företagsmanagement/-styrning; 4) Beteenden relaterade till upptagandet av innovationer och lärande; 5) informationskällor; 6) Innovationernas egenskaper; 7) Nätverk och relationer; 8) Sammanhangsvariabler, och 9) Lantbrukets kunskaps- och innovationssystem (AKIS).
Det tillgängliga datamaterialet består av ett Excelblad med de kartlagda studierna, kodning av artiklarnas sammanfattningar, en metatabell med kategoriserade nyckelorden från 202 artiklar som är identifierbara med unika referensnummer som gör dem sårbara mellan metatabellen och Excelbladet.
De kartlagda artiklarna har erhållit ett referensnummer som används både i metatabellen med kategoriserade nyckelord och i det tillhörande Excelbladet (datafilen). Datafilen visar förteckningen över artiklar inkluderade i kartläggningen, men även de artiklar som exkluderats i de senare stegen av screeningprocessen.
Datat består av:
metatabell med kategoriserad nyckelord/nyckelelement
Excelblad inklusive full information om artiklarna och de extraherade nyckelorden
Noteringar rörande proceduren, både avseende kartläggningen (sökning, screening, urval) och analysen. Visa mindre..
Språk
Analysenhet
Population
Scientific journal papers
Tidsdimension
Urvalsmetod
Tidsperiod(er) som undersökts
1997-01-01 – 2017-12-31
Antal individer/objekt
202
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk beskrivning: OECD countries
Ansvarig institution/enhet
Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Forskningsområde
Lantbruksvetenskap och veterinärmedicin (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Ekonomi och näringsliv (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Jordbruk och landsbygdsnäring (CESSDA Topic Classification)
Ekonomiska förhållanden och indikatorer (CESSDA Topic Classification)