Prokaryota planktons respiration, tillväxt och förekomst i Arktiska oceanen 2021
SND-ID: 2023-210. Version: 1. DOI: https://doi.org/10.5878/6qa4-cn46
Ladda ner data
Tillhörande dokumentation
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Johan Wikner - Umeå universitet, Ekologi, miljö och geovetenskap
Jarone Pinhassi - Linnéuniversitet, Biologi och miljö
Ashish Verma - Umeå universitet, Ekologi, miljö och geovetenskap
Dennis Amnebrink - Linnéuniversitetet, Biologi och miljövetenskap
Forskningshuvudman
Umeå universitet - Ekologi, miljö och geovetenskap
Diarienummer hos huvudman
SMK-1851
Beskrivning
Data setet utgörs av resultat från mätningar av prokaryota (Bakterier och Arkéer) planktons respiration, tillväxt och förekomst i Arktiska oceanens ytksikt (0-500 m) 2021. Data insamlades under expeditionen Synoptic Arctic Survey med den svenska forskningsisbrytaren Oden mellan 25 juli och 20 september 2021.
Prover insamlades främst med Niskin-flaskor på en rosett-hämtare utrustad med en CTD-sond. Några prover togs också i gränsskiktet mellan is och havsvatten med Ruttner hämtare efter att ett hål till vattenytan borrats.
Processhastigheter mättes ombord inom någon timme från provtagning i ett svalt laboratorium med en temperatur på 7 °C. Planktonrespiration mättes med syre-optoder i åtta samtidiga prover inkuberade vid in situ-temperatur. För PROMAC-projektet förfiltrerade samtliga prover med 1,2 µm filter för att specifikt mäta prokaryot respiration. Tillväxt hos det prokaryota samhället mättes med upptag av DNA-basen tymidin märkt med tritium inkuberade vid in situ-temperatur. Förekomst av prokaryoter mättes med epifluorescens-mikroskopi efter inmärkning med färgämnet akridinorange. Cellm
Prover insamlades främst med Niskin-flaskor på en rosett-hämtare utrustad med en CTD-sond. Några prover togs också i gränsskiktet mellan is och havsvatten med Ruttner hämtare efter att ett hål till vattenytan borrats.
Processhastigheter mättes ombord inom någon timme från provtagning i ett svalt laboratorium med en temperatur på 7 °C. Planktonrespiration mättes med syre-optoder i åtta samtidiga prover inkuberade vid in situ-temperatur. För PROMAC-projektet förfiltrerade samtliga prover med 1,2 µm filter för att specifikt mäta prokaryot respiration. Tillväxt hos det prokaryota samhället mättes med upptag av DNA-basen tymidin märkt med tritium inkuberade vid in situ-temperatur. Förekomst av prokaryoter mättes med epifluorescens-mikroskopi efter inmärkning med färgämnet akridinorange. Cellmorfologi och -interaktioner studerades också via skannande elektronmikroskopi i prover konserverade med glutaraldehyd. I de filtrerade proverna bestämdes förekomsten av olika prokaryota taxa med sekvensning av 16S-RNA genen. Dessutom mättes uttryck av gener från isolerat mRNA. För metagenomik och transkriptomik från ofiltrerade prover hänvisas till OMICS-projektet från samma expedition.
Huvudprojekten (”SASIce24h” och ”SAS”) har som syfte att bidra med kunskap om prokaryota planktons respiration, tillväxthastighet och totalbiomassa i syfte att bättre förstå omsättningen av kol i Arktiska oceanen och regleringen av den. Resultaten från expeditionen ska ge underlag för jämförelse med liknande studier i framtiden för att följa klimatförändringar. Den rumsliga täckningen ska öka förståelsen av hur processerna varierar i olika delar av oceanen. Samtidiga mätningar i andra delar av andra länderav Arktiska oceanen ska bidra till en mer heltäckande bild. I projektet ”PROMAC” studeras underhållsrespirationen hos prokaryota plankton och vilka aktiviteter som ingår där. Temperaturkänsligheten hos planktonrespiration undersöks i projektet ”RespirationQ10”. Bestämning av konversionsfaktorn från tymidinupptag till celltillväxt utfördes i delprojektet ”TCF”. Om tillräcklig mängd av spårämnet tymidin tillsattes undersöktes i delprojektet ”Isotope dilution”. Resultaten ska börja publiceras under 2024. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Tidsperiod(er) som undersökts
2021-07-25 – 2021-09-20
Arter och taxon
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Arktiska havet
Geografisk beskrivning: Expeditionen täckte Nansen och Amundsen bassängerna mellan Svalbard, Nordpolen och norra Grönland. See expeditionsrapporten från Synoptic Arctic Survey.
Ansvarig institution/enhet
Ekologi, miljö och geovetenskap
Övriga forskningshuvudmän
Forskningsområde
Klimatforskning (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Miljövetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Mikrobiologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Ekologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Biologi och ekologi (INSPIRE topic categories)
Klimatologi och meteorologi (INSPIRE topic categories)
Kust och hav (INSPIRE topic categories)
Miljö (INSPIRE topic categories)