Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Himmelstalund

SND-ID: snd2439-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/002309

Citering

Skapare/primärforskare

Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi

Forskningshuvudman

Uppsala universitet - Avdelningen för arkeologi rorId

Beskrivning

Med anledning av ett påbörjat program- och detaljplanearbete för Himmelstalundsområdet har Östergötlands länsmuseum utfört en arkeologisk utredning etapp 1. Programarbetet syftar till att utreda förutsättningarna för vidareutveckling av området och för bostadsbyggnation i vattennära lägen. Det aktuella området för utredning omfattar en sammanlagd yta av 90 hektar i Borgs och Östra Eneby socknar, Norrköpings kommun. Området är huvudsakligen beläget sydväst om Motala ström, mellan gamla och nya E4:an. Undantaget utgörs av en mindre yta norr om strömmen i anslutning till E4:an och en yta sydöst om det stora hällristningsområdet i Himmelstalund (RAÄ 1, Östra Eneby sn) där Norrköpings kommun planerar ett besökscentrum för hällristningsområdet. Genom kart- och arkivstudier kunde läget för Borgs bytomt och Borgs säteri fastställas. Dessutom kunde redan utredda och undersökta ytor identifieras. Fältinventeringen påvisade dels ett antal objekt där fast fornlämning kan komma att beröras vid en eventuell exploatering, dels ytor där en exploatering inte kommer att beröra fast fornlämning. Dessutom innebar

... Visa mer..
Med anledning av ett påbörjat program- och detaljplanearbete för Himmelstalundsområdet har Östergötlands länsmuseum utfört en arkeologisk utredning etapp 1. Programarbetet syftar till att utreda förutsättningarna för vidareutveckling av området och för bostadsbyggnation i vattennära lägen. Det aktuella området för utredning omfattar en sammanlagd yta av 90 hektar i Borgs och Östra Eneby socknar, Norrköpings kommun. Området är huvudsakligen beläget sydväst om Motala ström, mellan gamla och nya E4:an. Undantaget utgörs av en mindre yta norr om strömmen i anslutning till E4:an och en yta sydöst om det stora hällristningsområdet i Himmelstalund (RAÄ 1, Östra Eneby sn) där Norrköpings kommun planerar ett besökscentrum för hällristningsområdet. Genom kart- och arkivstudier kunde läget för Borgs bytomt och Borgs säteri fastställas. Dessutom kunde redan utredda och undersökta ytor identifieras. Fältinventeringen påvisade dels ett antal objekt där fast fornlämning kan komma att beröras vid en eventuell exploatering, dels ytor där en exploatering inte kommer att beröra fast fornlämning. Dessutom innebar utredningen att ett antal fornlämningslokaler kom att revideras.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att ge en bild av de kända forn- och kulturlämningarnas karaktär och belägenhet samt påvisa eventuella sedan tidigare ej kända forn- och kulturlämningar inom aktuellt utredningsområde. Utöver detta skulle eventuella presumtiva lägen för fornlämningar lokaliseras inom utredningsområdet.

ZIP-filen innehåller två shape-filer med data från den arkeologiska utredningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Dataformat / datastruktur

Arkeologisk undersökningstyp

Utredning

Datainsamling

Datainsamling 1

  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2009-08-21 – 2009-08-25
  • Datainsamlare: Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi

Datainsamling 2

  • Insamlingsmetod: Kompilering/Syntes
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2014 – 2014
  • Datainsamlare: Uppsala universitet, Institutionen för arkeologi och antik historia
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Borg socken, Östra Eneby socken, Norrköping kommun

Geografisk beskrivning: Himmelstalundsområdet

Lägsta geografiska enhet

Socken

Högsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Ansvarig institution/enhet

Avdelningen för arkeologi

Identifierare

Organisationens dnr för undersökningen: 312/09

ProjektID: p509025

ProjektID: 509025

RAÄ-nr: Borg 270:1

RAÄ-nr: Borg 275:1

... Visa mer..

Organisationens dnr för undersökningen: 312/09

ProjektID: p509025

ProjektID: 509025

RAÄ-nr: Borg 270:1

RAÄ-nr: Borg 275:1

RAÄ-nr: Borg 112:1

RAÄ-nr: Borg 276:1

RAÄ-nr: Borg 2:1

RAÄ-nr: Borg 3:1

Visa mindre..
Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Publikationer
Publicerad: 2014-12-09
Senast uppdaterad: 2017-01-03