Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Neolitisk boplats i Fagerhult
SND-ID: snd2373-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/002143
Tillhörande dokumentation
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Mitt
Forskningshuvudman
Beskrivning
Inför bostadsbyggnation på fastigheten Fagerhult 2:10 i västra utkanten av Vagnhärads samhälle, har Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, utfört en förundersökning av en boplats, RAÄ 273. Boplatsen är belägen på en mindre platå, som i väster har förstörts av sentida utfyllnad av sten och jord. Fornlämningen uppmärksammades vid en arkeologisk utredning år 1990, då man fann förhistorisk keramik. Vid förundersökningen togs två schakt upp med maskin. I det södra schaktet grävdes fem meterstora rutor för hand. I en av rutorna påträffades en bit förhistorisk keramik, som inte är möjlig att närmare datera. Utifrån fornlämningens höjd över havet och begränsade omfattning, bedöms det som troligast att boplatsen härrör från neolitikum.
Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta
Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.
Syfte:
Syftet med förundersökningen var att bestämma boplatsens utbredning, innehåll och datering. Konkret innebar detta att klargöra boplatsens ytmässiga omfattning, vilket inkluderade att göra en bedömning av hur fyllnadsmassorna kan ha påverkat boplatsen; att få en uppfattning om eventuella stratigrafiska förhållanden, om fyndmängd och fyndsammansättning samt vilka anläggningstyper som förekom på boplatsen, och, slutligen, att datera boplatsen.
ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Accessdatabas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt annan metadata från den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Tidsperiod(er) som undersökts
Dataformat / datastruktur
Arkeologisk undersökningstyp
Arkeologisk lämningstyp
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Trosa kommun, Trosa-Vagnhärad socken
Geografisk beskrivning: Fagerhult 2:10
Lägsta geografiska enhet
Socken
Identifierare
Länsstyrelsens dnr för undersökningen: 431-1807-2006
Organisationens dnr för undersökningen: 422-3022-2006
ProjektID: p406005
ProjektID: 406005
RAÄ-nr: Trosa-Vagnhärad 273
Forskningsområde
Nyckelord