GIS-material för arkeologiskt projekt: Ett hantverksområde från 1700-talet och en medeltida huslämning i Konserthusparken - Inför ombyggnad av Konserthusparken

SND-ID: snd2303-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/002064

Citering

Skapare/primärforskare

Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi

Forskningshuvudman

Uppsala universitet - Avdelningen för arkeologi rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Östergötlands länsmuseum utförde i juni-juli 2008 en arkeologisk slutundersökning i samband med ombyggnad av Konserthusparken i centrala Linköping. Vid slutundersökningen togs ett ca 350 m2 halvcirkelformat schakt upp inom den centrala delen av parkområdet. Förundersökningen hade visat att det förekom lämningar efter hantverkshus från 1600- eller 1700-talen. Slutundersökningen visade att husen sannolikt skall dateras till 1700-talets första hälft. Hantverksbebyggelsen kan ha uppförts i samband med den nya biskopsgården under 1730-talet eller vid ombyggnaderna av Domkyrkan under 1740- och 1750-talen. Lämningarna efter hantverkshusen överlagrade delvis senmedeltida bebyggelse, vilken utgjordes av en murad källare från 1400- eller 1500-talet. I anslutning till källaren påträffades raseringslager från det hus som legat över källaren. Ett relativt stort fyndmaterial tillvaratogs från de båda tidsperioderna. Dateringar kunde även påvisa en högmedeltida fas inom undersökningsområdet, men få av de påträffade anläggningarna har k

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Östergötlands länsmuseum utförde i juni-juli 2008 en arkeologisk slutundersökning i samband med ombyggnad av Konserthusparken i centrala Linköping. Vid slutundersökningen togs ett ca 350 m2 halvcirkelformat schakt upp inom den centrala delen av parkområdet. Förundersökningen hade visat att det förekom lämningar efter hantverkshus från 1600- eller 1700-talen. Slutundersökningen visade att husen sannolikt skall dateras till 1700-talets första hälft. Hantverksbebyggelsen kan ha uppförts i samband med den nya biskopsgården under 1730-talet eller vid ombyggnaderna av Domkyrkan under 1740- och 1750-talen. Lämningarna efter hantverkshusen överlagrade delvis senmedeltida bebyggelse, vilken utgjordes av en murad källare från 1400- eller 1500-talet. I anslutning till källaren påträffades raseringslager från det hus som legat över källaren. Ett relativt stort fyndmaterial tillvaratogs från de båda tidsperioderna. Dateringar kunde även påvisa en högmedeltida fas inom undersökningsområdet, men få av de påträffade anläggningarna har kunnat knytas till denna fas.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med undersökningen var att beskriva lämningarnas karaktär, ålder och funktion, att undersöka den kronologiska och rumsliga relationen mellan lämningarna samt se om det fanns spår av äldre bebyggelse under de påträffade lämningarna.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Tidsperiod(er) som undersökts

Dataformat / datastruktur

Arkeologisk lämningstyp

Bebyggelse, Hantverksområde

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2008-06 – 2008-06
  • Datainsamlare: Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Linköping socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, Linköpings stad, Konserthusparken

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Ansvarig institution/enhet

Avdelningen för arkeologi

Identifierare

Intrasisprojekt: olm2008005

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-4669-08

Producents dnr för projektet: 293/08

ProjektID: p508014

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Nyckelord

Medeltid, 1700-tal

Publikationer
Publicerad: 2014-04-30
Senast uppdaterad: 2016-07-22