GIS-material för arkeologiskt projekt: Väg mellan Lindö och Marby - Detaljplanläggning av vägområde

SND-ID: snd2279-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/002040

Citering

Skapare/primärforskare

Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi

Forskningshuvudman

Uppsala universitet - Avdelningen för arkeologi rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Den arkeologiska utredningen föranleds av detaljplanläggning av vägområde mellan Lindö och Marby i Norrköpings östra utkant. Utredningen utfördes i två etapper varav etapp 1 bestod av en översiktlig kart- och arkivstudie samt specialinventering, som var främst inriktad på att upptäcka nya skålgropslokaler. Etapp 2 genomfördes som en sökschaktsundersökning. Vid specialinventering registrerades tre nya lokaler med skålgropar, en torplämning och en hägnad. Av dessa kommer en skålgropslokal och torplämningen direkt att påverkas av den planerade vägen. I Marby går den planerade vägsträckningen endast ca 30 meter från en skålgropslokal (RAÄ 144, Dagsbergs sn). Vid etapp 2 framkom anläggningar och kulturlager vid två avsnitt av den planerade vägen. En härd framkom uppe på ett impediment i vägsträckningens västra del. Denna del av vägsträckningen ändrades dock av exploatören under fältarbetets gång och därför kommer inte anläggningen att påverkas. I västra delen av den s k Dömestadshagen framkom anläggningar och kulturlager. Anl

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Den arkeologiska utredningen föranleds av detaljplanläggning av vägområde mellan Lindö och Marby i Norrköpings östra utkant. Utredningen utfördes i två etapper varav etapp 1 bestod av en översiktlig kart- och arkivstudie samt specialinventering, som var främst inriktad på att upptäcka nya skålgropslokaler. Etapp 2 genomfördes som en sökschaktsundersökning. Vid specialinventering registrerades tre nya lokaler med skålgropar, en torplämning och en hägnad. Av dessa kommer en skålgropslokal och torplämningen direkt att påverkas av den planerade vägen. I Marby går den planerade vägsträckningen endast ca 30 meter från en skålgropslokal (RAÄ 144, Dagsbergs sn). Vid etapp 2 framkom anläggningar och kulturlager vid två avsnitt av den planerade vägen. En härd framkom uppe på ett impediment i vägsträckningens västra del. Denna del av vägsträckningen ändrades dock av exploatören under fältarbetets gång och därför kommer inte anläggningen att påverkas. I västra delen av den s k Dömestadshagen framkom anläggningar och kulturlager. Anläggningarna var av boplatskaraktär. Vid övriga skålgropslokaler öppnades inga schakt, inte heller i direkt anslutning till RAÄ 144. I övriga schakt påträffades inget av arkeologiskt intresse.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska utredningen var att ge en bild av de kända forn- och kulturlämningarna inom området samt fastställa om lagskyddade fornlämningar finns under mark.

ZIP-filen innehåller GIS-filer vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Dataformat / datastruktur

Arkeologisk lämningstyp

Boplatslämning övrig, Hägnad, Torp

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2005
  • Datainsamlare: Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Norrköping kommun, Dagsberg socken, Styrstad socken, Sankt Johannes socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, f.d. S:t Johannes, Styrstad och Dagsberg, sträckan Lindö-Marby

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Ansvarig institution/enhet

Avdelningen för arkeologi

Identifierare

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-10788-05

Producents dnr för projektet: 424/05

ProjektID: p505055

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Nyckelord

Skålgrop

Publikationer
Publicerad: 2014-04-30
Senast uppdaterad: 2016-07-07