GIS-material för arkeologiskt projekt: Fiberkablar i Folåsa - Utbyggnad av fiberkabelnätet
SND-ID: snd2267-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/002027
Tillhörande dokumentation
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Östergötlands museum
Forskningshuvudman
Beskrivning
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I augusti 2011 utförde Östergötlands museum en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll i samband med utbyggnad av fiberkabelnätet mellan Vikingstad samhälle och Folåsa behandlingshem i Rappestad socken och Linköpings kommun. Den drygt 1,5 km långa kabelsträckningen passerade genom och förbi ett flertal fornlämningar. Direkt berörda var RAÄ 17 (gravar och boplatslämningar från äldre och yngre järnålder), RAÄ 79 (boplatslämningar) samt RAÄ 76 (boplatslämningar och möjliga gravar). Vid den antikvariska kontrollen kunde fornlämningarna söder om RAÄ 17 undvikas genom att kabeln förlades till befintlig kanalisation. Intill de båda större ladorna vid Folåsa Berggård hade en gårdsplan anlagts, varför det bedömdes att ingen bevarad fornlämning kunde finnas inom området. Den nordligaste delen av sträckan saknade kända fornlämningar och här plöjdes kabeln ned utan större markingrepp. I den södra delen av ledningssträckningen påträffades boplatslämningar i form av härdar, kokgropar, stolp- och käpphål, mörkfärgni
I augusti 2011 utförde Östergötlands museum en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll i samband med utbyggnad av fiberkabelnätet mellan Vikingstad samhälle och Folåsa behandlingshem i Rappestad socken och Linköpings kommun. Den drygt 1,5 km långa kabelsträckningen passerade genom och förbi ett flertal fornlämningar. Direkt berörda var RAÄ 17 (gravar och boplatslämningar från äldre och yngre järnålder), RAÄ 79 (boplatslämningar) samt RAÄ 76 (boplatslämningar och möjliga gravar). Vid den antikvariska kontrollen kunde fornlämningarna söder om RAÄ 17 undvikas genom att kabeln förlades till befintlig kanalisation. Intill de båda större ladorna vid Folåsa Berggård hade en gårdsplan anlagts, varför det bedömdes att ingen bevarad fornlämning kunde finnas inom området. Den nordligaste delen av sträckan saknade kända fornlämningar och här plöjdes kabeln ned utan större markingrepp. I den södra delen av ledningssträckningen påträffades boplatslämningar i form av härdar, kokgropar, stolp- och käpphål, mörkfärgningar samt gropar. En kokgrop inom RAÄ 17 kunde dateras till förromersk järnålder. Två kokgropar inom RAÄ 76 har daterats till tidig respektive sen vikingatid.
Syfte:
Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen i form av antikvarisk kontroll var i första hand att se till att fast fornlämning kom att beröras i så liten omfattning som möjligt samt om fornlämning framkom att beskriva, dokumentera och datera den.
ZIP-filen innehåller GIS-filer vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Tidsperiod(er) som undersökts
Dataformat / datastruktur
Arkeologisk lämningstyp
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Rappestad socken
Geografisk beskrivning: Östergötland, Rappestad, Fålåsa 2:3 m fl
Lägsta geografiska enhet
Socken
Identifierare
Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-4030-11
Producents dnr för projektet: 301/11
ProjektID: p511004
RAÄ-nr: Rappestad 17:1
RAÄ-nr: Rappestad 76:1
... Visa mer..Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-4030-11
Producents dnr för projektet: 301/11
ProjektID: p511004
RAÄ-nr: Rappestad 17:1
RAÄ-nr: Rappestad 76:1
RAÄ-nr: Rappestad 79:1
Visa mindre..Forskningsområde
Historia (CESSDA Topic Classification)
Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Nyckelord