GIS-material för arkeologiskt projekt: RAÄ 113 - Boplatslämningar från romersk järnålder i Mörtnäs

SND-ID: snd2189-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/001939

Citering

Skapare/primärforskare

Riksantikvarieämbetet UV Öst

Forskningshuvudman

Uppsala universitet rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde i oktober 2007 en förundersökning i form av antikvarisk kontroll på fastigheterna Mejstorp 1:1, Möjetorp 1:1, Mörtnäs 1:1 och 1:2. Den antikvariska kontrollen gjordes på grund av nedläggning av ca 500 meter jordkabel på ovan nämnda fastigheter. Det berörda området ligger hundratalet meter norr, respektive väster om de kända stenålderboplatserna, Majstorpsboplatsen RAÄ 18 och UV:1. Den antikvariska kontrollen utgjordes av schaktningsövervakning i åkerkant på fastigheten Mejstorp 1:1 invid Hyttans handelsträdgård, samt i hagmark på Mörtnäs 1:2. Vid den antikvariska kontrollen norr om Hyttans handelsträdgård styrdes merparten av förläggningen ned i angränsande åkerdike för att undkomma en sandplatå i gynnsamt mesolitiskt boplatsläge. Vid Mörtnäs 1:2 påträffades under ca 0,5 meter matjord ett 0,2 meter tjockt kulturpåverkat lager av svart kompakt sotig lera med betydande inslag bränd lera, kolstänk, skärvsten och sekundärbränt lergods. Under lagret påträffades botten av ett stolphål. Omst

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde i oktober 2007 en förundersökning i form av antikvarisk kontroll på fastigheterna Mejstorp 1:1, Möjetorp 1:1, Mörtnäs 1:1 och 1:2. Den antikvariska kontrollen gjordes på grund av nedläggning av ca 500 meter jordkabel på ovan nämnda fastigheter. Det berörda området ligger hundratalet meter norr, respektive väster om de kända stenålderboplatserna, Majstorpsboplatsen RAÄ 18 och UV:1. Den antikvariska kontrollen utgjordes av schaktningsövervakning i åkerkant på fastigheten Mejstorp 1:1 invid Hyttans handelsträdgård, samt i hagmark på Mörtnäs 1:2. Vid den antikvariska kontrollen norr om Hyttans handelsträdgård styrdes merparten av förläggningen ned i angränsande åkerdike för att undkomma en sandplatå i gynnsamt mesolitiskt boplatsläge. Vid Mörtnäs 1:2 påträffades under ca 0,5 meter matjord ett 0,2 meter tjockt kulturpåverkat lager av svart kompakt sotig lera med betydande inslag bränd lera, kolstänk, skärvsten och sekundärbränt lergods. Under lagret påträffades botten av ett stolphål. Omständigheterna medgav inte en omläggning av kabelschaktets sträckning, varvid lagret och stolphålet undersöktes, dokumenterades och schaktades bort. Stolphålet daterades till tiden runt Kristi födelse och antas utgöra utkanten av en boplatslämning.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den antikvariska kontrollen var att om möjligt styra undan kabelförläggningen från eventuella fornlämningar. Där detta inte var möjligt undersöktes, dokumenterades och bedömdes fornlämningarnas karaktär med ambitionen att datera dem.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Tidsperiod(er) som undersökts

Dataformat / datastruktur

Arkeologisk lämningstyp

Boplats

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2007-10 – 2007-10
  • Datainsamlare: Riksantikvarieämbetet UV Öst
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Norrköping kommun, Krokek socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, Krokek, Mörtnäs 1:1, 1:2, Möjetorp 1:1, Mejstorp 1:1

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Identifierare

Intrasisprojekt: AO2007067

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-14613-07

Producents dnr för projektet: 422-2922-2007

ProjektID: p507036

RAÄ-nr: Krokek 113

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Nyckelord

Järnålder

Publikationer
Publicerad: 2014-04-24
Senast uppdaterad: 2016-07-08