GIS-material för arkeologiskt projekt: Törnevalla-Överby - Ombyggnation av elnät i Törnevalla-Överby
SND-ID: snd2177-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/001925
Tillhörande dokumentation
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Öst
Forskningshuvudman
Beskrivning
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Vid arbete med ombyggnad av elnätet i området Törnevalla-Överby, Törnevalla socken, Linköpings kommun ingår rasering av befintlig luftledning samt förläggande av ny jordkabel. För att klargöra i vilken omfattning fast fornlämning skulle beröras av arbetet utfördes en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll. Arbetsföretaget omfattar ca 450 m schaktning för jordkabel och ungefär motsvarande sträcka för rasering. Arbetet genomfördes inom fornlämningsområdet till gravfältet RAÄ 139. Den kulturhistoriska miljön och topografin i området att möjligheten att fast fornlämning skulle beröras bedömdes som stor. Sannolikt finns lämningar utan synlig markering ovan mark. Den antikvariska kontrollen inleddes med en översiktlig kart- och arkivgenomgång. Därefter togs sökschakt upp längs kabelns sträckning invid RAÄ 139 för att konstatera i vilken omfattning fast fornlämning berördes. Sökschaktningen genomfördes i samband med arbetsföretaget. Vid undersökningen konstaterades att inga tidigare registrerade fornlämninga
Vid arbete med ombyggnad av elnätet i området Törnevalla-Överby, Törnevalla socken, Linköpings kommun ingår rasering av befintlig luftledning samt förläggande av ny jordkabel. För att klargöra i vilken omfattning fast fornlämning skulle beröras av arbetet utfördes en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll. Arbetsföretaget omfattar ca 450 m schaktning för jordkabel och ungefär motsvarande sträcka för rasering. Arbetet genomfördes inom fornlämningsområdet till gravfältet RAÄ 139. Den kulturhistoriska miljön och topografin i området att möjligheten att fast fornlämning skulle beröras bedömdes som stor. Sannolikt finns lämningar utan synlig markering ovan mark. Den antikvariska kontrollen inleddes med en översiktlig kart- och arkivgenomgång. Därefter togs sökschakt upp längs kabelns sträckning invid RAÄ 139 för att konstatera i vilken omfattning fast fornlämning berördes. Sökschaktningen genomfördes i samband med arbetsföretaget. Vid undersökningen konstaterades att inga tidigare registrerade fornlämningar berördes och inga nya fornlämningar påträffades. Arbetsföretaget kunde därför fortskrida utan ytterligare åtgärder.
Syfte:
Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den antikvarisk kontrollen var att klargöra i vilken omfattning lagskyddade fornlämningar berördes av arbetsföretaget. Arbetet skulle styras på så sätt att eventuella lämningar inte berördes. Om så inte var möjligt skulle fornlämningen dokumenteras och undersökas innan förläggningsarbetet kunde fortsätta.
ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Törnevalla socken
Geografisk beskrivning: Östergötland, Törnevalla, Törnevalla-Överby
Lägsta geografiska enhet
Socken
Identifierare
Intrasisprojekt: AO2006118
Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-12552-06
Producents dnr för projektet: 422-3087-2006
ProjektID: p507024
Forskningsområde
Historia (CESSDA Topic Classification)
Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)