GIS-material för arkeologiskt projekt: Boplatslämningar vid Motala ström - Kanaljorden 3:3 m fl

SND-ID: snd2104-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/001841

Citering

Skapare/primärforskare

Riksantikvarieämbetet UV Öst

Forskningshuvudman

Uppsala universitet rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde i maj 2006, med anledning av Banverkets utbyggnad av järnvägen, arkeologisk utredning etapp 2 och arkeologisk förundersökning i Motala stad. Utredningsområdet är beläget alldeles norr om Göta kanal medan förundersökningsområdet ligger mellan Motala ström och Göta kanal. Inom utredningsområdet påträffades en stenåldersboplats, troligen mesolitisk, i form av bearbetad kvarts. En stor arkeologisk undersökning av en stenåldersboplats och lämningar från yngre järnålder har tidigare gjorts på Motala ströms södra strand, mitt emot förundersökningsområdet. I strömmen rakt utanför förundersökningsområdet finns en möjlig pålspärr från vikingatiden och en lansspets från samma period har påträffats på strandkanten ovanför. Inom förundersökningsområdet påträffades såväl en boplatslämning från stenåldern i form av bearbetad kvarts som yngre lämningar i form av kulturlager och stenpackningar, möjligen med samma datering som pålanläggningen. Riksantikvarieämbetet UV Öst anser att lämningarna motivera

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde i maj 2006, med anledning av Banverkets utbyggnad av järnvägen, arkeologisk utredning etapp 2 och arkeologisk förundersökning i Motala stad. Utredningsområdet är beläget alldeles norr om Göta kanal medan förundersökningsområdet ligger mellan Motala ström och Göta kanal. Inom utredningsområdet påträffades en stenåldersboplats, troligen mesolitisk, i form av bearbetad kvarts. En stor arkeologisk undersökning av en stenåldersboplats och lämningar från yngre järnålder har tidigare gjorts på Motala ströms södra strand, mitt emot förundersökningsområdet. I strömmen rakt utanför förundersökningsområdet finns en möjlig pålspärr från vikingatiden och en lansspets från samma period har påträffats på strandkanten ovanför. Inom förundersökningsområdet påträffades såväl en boplatslämning från stenåldern i form av bearbetad kvarts som yngre lämningar i form av kulturlager och stenpackningar, möjligen med samma datering som pålanläggningen. Riksantikvarieämbetet UV Öst anser att lämningarna motiverar vidare arkeologiska insatser i form av arkeologisk förundersökning respektive slutundersökning.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska utredningen har varit att fastställa om lagskyddad fornlämning eller andra kulturlämningar berörs av arbetsföretaget. Syftet med förundersökningen har varit att fastställa fornlämningens art/karaktär, ålder och utbredning.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall
Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2006-05
  • Datainsamlare: Riksantikvarieämbetet UV Öst
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Motala kommun, Motala socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, Motala, Kanaljorden 3:3 m fl

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Identifierare

Intrasisprojekt: AO2004149

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-18611-04

Producents dnr för projektet: 421-4438-2004

ProjektID: p506013

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Publikationer
Publicerad: 2014-04-15
Senast uppdaterad: 2016-07-07