Klimatpåverkan och primär energianvändning under livscykeln hos el- och biobränsledrivna lastbilar
SND-ID: 2023-3-1. Version: 1. DOI: https://doi.org/10.5878/0h1w-e950
Ladda ner data
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Roger Sathre - Linnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik
Leif Gustavsson - Linnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik
Forskningshuvudman
Linnéuniversitetet - Institutionen för byggd miljö och energiteknik
Beskrivning
Tunga lastbilar bidrar kraftigt till klimatförändringarna och stod 2020 för 7% av de totala svenska växthusgasutsläppen och 5% av de totala globala CO2-utsläppen. Här studerar vi hela livscykeln för lastbilar som drivs av olika energivägar, jämför deras användning av biomassaråvaror, primär energianvändning, biogena och fossila CO2-utsläpp netto och kumulativ strålningstvingning. Vi analyserar batterielektriska lastbilar med bioel från fristående eller kraftvärmeverk och vägar där bioel integreras med vind- och solkraft. Vi analyserar lastbilar som drivs med fossilt dieselbränsle och med dimetyleter (DME). Alla energivägar analyseras med och utan avskiljning och lagring av koldioxid (CCS). Bioelektricitet och DME produceras av skogsavverkningsrester. Skogsbiomassa är en begränsad resurs, så i en scenarioanalys avsätter vi en fast mängd biomassa för att driva svenska lastbilstransporter. Batteriets livslängd och kemi, tekniknivån för energiförsörjning och biomassakällan och transportavståndet varierar alla för att förstå hur känsliga resultaten är för dessa parametrar. Scenariot sträcker sig 10
... Visa mer..Detta dataset innehåller data om 4 mätvärden (primär energianvändning, biomassaråvara, kumulativa CO2-utsläpp och kumulativ strålkraftspåverkan) som härrör från scenariomodellering av lastbilsanvändning i Sverige som drivs av olika energivägar. Energivägarna inkluderar batterielektriska lastbilar som drivs av bioelektricitet, solcellselektricitet och vindkraft samt förbränningsbilar som drivs av fossil diesel och dimetyleter. Scenariot sträcker sig 100 år in i framtiden.
På arket "tables" i Excelfilen återfinns den indata som använts i modelleringen med angivna källor där detta är tillämpligt. Övriga ark innehåller resultat samt figurer som också publiceras i den samhörande artikeln Sathre & Gustavsson (2023). Se metodbeskrivning samt referenslista i tillhörande dokumentationsfiler för detaljer. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Variabler
4
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige
Ansvarig institution/enhet
Institutionen för byggd miljö och energiteknik
Forskningsområde
Klimatforskning (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Miljövetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Transportteknik och logistik (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Skogsvetenskap (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Förnyelsebar bioenergi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Sathre, R., Gustavsson, L. (2023). Lifecycle climate impact and primary energy use of electric and biofuel cargo trucks. Global Change Biology Bioenergy.
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.