Sigillet garanti för forskningsdatas kvalitet och tillgänglighet

Publicerad: 2016-09-15

Sommarens certifiering av SND är en viktig kvalitetsstämpel för forskningsdata. En sådan garanti är dessutom extra betydelsefull i tider då alltfler möjligheter finns att deponera data på nätet.
– Certifieringen innebär att vi har ett kvitto på att vi har genomtänkta och kvalitetssäkrade arbetsprocesser. Vi är också transparenta och redovisar öppet vad vi gör när vi tar hand om och förmedlar data, säger Iris Alfredsson, senior rådgivare på SND och den som tillsammans med Birger Jerlehag haft ansvaret för ansökan om certifiering.

För att bli certifierad enligt Data Seal of Approval måste fem huvudkriterier uppfyllas:

  • Data ska gå att hitta via Internet
  • Data ska vara tillgängliga
  • Data ska finnas i användbara format
  • Data ska vara pålitliga
  • Data ska gå att identifiera på ett unikt och beständigt sätt så att de är möjliga att referera till

Sammanlagt finns 16 olika riktlinjer för att garantera att huvudkriterierna uppfylls. Tre av riktlinjerna är relaterade till dataproducenterna (framför allt forskare som lämnar över data), tio av dem är inriktade på själva processen inom organisationen som tar emot data (SND i det här fallet) och tre av dem är relaterade till dem som använder data (till exempel forskare som gör sekundäranalyser).

Certifieringen av SND är också en viktig del i kvalitetsarbetet inom ramen för CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives), där SND är service provider för det svenska medlemskapet.
– Det kommer att vara ett krav från CESSDA att alla service providers ska genomgå certifieringen och uppfylla riktlinjerna, säger Iris Alfredsson.