ARIADNE får drygt 57 miljoner

Publicerad: 2012-06-15

EU har beviljat drygt 57 miljoner kronor (6,5 miljoner euro) till datainfrastrukturprojektet ARIADNE. 1,66 miljoner kronor hamnar hos SND, som är en av projektets 24 partners. 

Syftet med ARIADNE (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe) är att föra samman befintliga forskningsdatainfrastrukturer så att forskare från olika länder kan använda europeiska arkeologiska digitala datamängder på ett effektivt sätt. Det finns idag en stor mängd digital arkeologisk data som spänner över olika tidsperioder, områden och regioner. Dessvärre är dessa data än så länge svårtillgängliga på grund av att harmoniseringen mellan olika länder av exempelvis metadatastandarder är begränsad. Förhoppningen med ARIADNE och den integrerande verksamheten inom projektet är att forskare ska få en gränsöverskridande tillgång till data, verktyg och vägledning. Målet är också att skapa nya webbaserade tjänster som bygger på gemensamma gränssnitt, tillgång till referensdatamängder och användning av innovativ teknik.

Arbetet inom projektet startar i januari 2013 och pågår under fyra år. SND deltar i sex av 17 så kallade work packages. Bland de uppdrag som SND ska arbeta med finns kartläggningar av befintliga datastandarder och metadata samt de behov som finns bland forskare inom fältet. SND ska också arbeta med anpassning av de dataset som ska ingå i infrastrukturen samt implementering av de verktyg och den dataservice som är nödvändiga för en ökad europeisk integrering av data. Ett viktigt testmaterial i SND:s arbete inom ARIADNE-projektet är de GIS-data som finns fritt tillgängliga via SND.

Av: HELENA ROHDÉN
031-786 12 01