Välkommen på SND:s nätverksträff i Stockholm
Höstens nätverksträff äger rum på Stockholms universitet och börjar onsdag 16 oktober klockan 13.00 och avslutas med lunch torsdag 17 oktober. Temat för träffen kommer att vara "Forskningsdata – från ax till limpa". Syftet är att belysa de olika roller och ansvarsområden som är knutna till denna process och SND:s samordnande funktion i forskningsdatalandskapet.
Nätverksträffen äger rum i Aula Magna och pågår från klockan 13.00 onsdag 16 oktober t.o.m. lunch torsdag 17 oktober.
Onsdagens program avslutas ca kl. 17 och efterföljs av middag på Värdshuset Kräftan kl. 17.30.
Torsdagen kör vi igång kl 8.30.
På onsdag förmiddag (kl. 10.00–12.00) och torsdag eftermiddag (kl. 13.00–15.30) erbjuds ett antal workshoppar.
Program
Dag 1, onsdag 16 oktober
Programmet börjar med det sedvanliga ”Sedan senast och på gång inom SND” innan representanter från Stockholms universitet presenterar sitt arbete med forskningsdata.
Därefter introducerar SND föreståndare Eva Stensköld temat för nätverksträffen; "Forskningsdata - från ax till limpa". Under passet belyser vi myndighetsperspektivet, dvs. den lagstiftning och de krav vi har att förhålla oss till i de olika stadierna av forskningsdatas livscykel. Thomas Neidenmark från Regeringskansliet, Sofia Särdquist från Riksarkivet, Ulrika Domellöf-Matsson från Myndigheten för digital förvaltning (Digg), och Maria Skoglund från SND presenterar olika roller och krav i forskningsdataprocessen.
Johan Fröberg från Kungliga biblioteket och Sanja Halling från Vetenskapsrådet kommer i ett samtal med Karin Westin Tikkanen från SND att diskutera respektive organisations samordningsuppdrag inom öppen vetenskap.
Dag 2, torsdag 17 oktober
Dag 2 tar vi oss an forskarperspektivet på temat "Forskningsdata – från ax till limpa". Monica Lassi leder dagens program och en röd tråd blir det arbete hon genomfört med att kartlägga verksamhetsarkitektur och forskningsdata.
Det kommer att bli presentationer av Maria Almbro, Stockholms universitet, Rosa Lönneborg, KTH, Gerolf Nauwerck, Uppsala universitet. Milijana Deric, Luleå tekniska universitet och Olof Olsson, SND. Även forskare kommer att medverka under förmiddagen. Dessutom blir det några interaktiva moment.
Workshoppar:
Dag 1 (10.00–12.00):
KI:s flaggskepp: tekniska lösningar för lagring och delning av öppna respektive skyddsvärda data.
Karolinska Institutets Data Repository (KI DR) arbetar som en del av KI:s flaggskepp med att ta fram en lagringslösning som går att integrera med en tvåfaktorautentisering vid utdelning av skyddsvärda data, exempelvis medicinska forskningsdata med personuppgifter. Workshopens syfte är att gynna kunskapsutbyte mellan lärosäten genom att presentera befintliga och planerade lagringslösningar, samt att tillsammans diskutera olika lagringslösningars för- och nackdelar.
(lokal meddelas senare)
SND för nytillkomna
En introduktion till vad SND är och arbetet med öppen tillgång till forskningsdata.
(lokal meddelas senare)
Dag 2 (13.00–15.30):
LU:s flaggskepp: Långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av komplexa databaser
Trots befintliga infrastrukturlösningar för att lagra och dela dataset kvarstår behov, framför allt inom humaniora och samhällsvetenskap, av flexibla IT-lösningar som säkrar långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av komplexa databaser som tagits fram inom forskningsprojekt. Under workshopen presenteras verktyget Heurist som är en webbaserad plattform för att utveckla, dela och bevara mindre forskningsdatabaser. Deltagarna får en genomgång av verktygets funktioner och användningsområde, och får sedan möjlighet att själva bekanta sig med plattformen i en testmiljö.
(lokal meddelas senare)
GIS i repris
En grundläggande genomgång av och övning i att arbeta med GIS-data. Workshoppen bygger på den som gavs hösten 2022 vid nätverksträffen på KI men även med nya inslag. Domänspecialist Ulf Jansson (SU) introducerar geografiska datakoncept och ger instruktioner om hur man öppnar vanliga geografiska (GIS) datafiler med programvaran QGIS. Vi går även igenom en checklista över de viktigaste punkterna att tänka på när man granskar geografiska dataset. Inga förkunskaper krävs.
(lokal meddelas senare)
Rutiner för granskningsprocessen
Representanter från SND-kontoret, SLU, SU och ytterligare några lärosäten tar under workshoppen upp hur rutinerna i arbetet med granskning och kurering av forskningsdata kan organiseras. Det blir möjligt att utväxla erfarenheter och lärdomar med varandra och diskutera lösningar på eventuella utmaningar.
(lokal meddelas senare)
När: 16 oktober 13.00–17 oktober 12.00 (se information om workshoppar).
Var: Aula Magna, Stockholms universitet
Anmälan: Vi behöver din anmälan för fysiskt deltagande senast 1 oktober. Anmäl dig här.
Distans: det blir möjligt att delta på distans via Zoom (länk publiceras senare)
Kontaktperson: Elisabeth Strandhagen