Valmanifest
EU-valet 2024
Rösta för sammanhållning, inte splittring. 9 juni.
Världen har skakats om. Rysslands invasion av Ukraina har omkullkastat den europeiska säkerhetsordningen och konturen av ett nytt kallt krig tar form. Demokratin hotas. I en stormig omvärld är EU en trygg hamn för Sverige och svenska folket. Den 9 juni går Sverige mot ett val som inte liknar något tidigare EU-val.
Europeiska unionen bildades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig. I en gemensam strävan efter fred, frihet och demokrati har handel och samarbete bundit medlemsstaterna samman. Berlinmuren föll, kalla kriget tog slut och demokratierna blev fler. Länder som länge var svurna fiender blev i stället goda grannar och lade grunden för en historiskt lång period av fred. Nu rasar kriget återigen på vår kontinent ochi världen kämpar stormakterna om inflytande. Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina utgör en attack mot varje lands rätt att själv bestämma sin framtid. Kriget är ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen och folkrätten. Den ryska regimens imperialistiska ambitioner sträcker sig bortom Ukrainas gränser. Kampen i de ukrainska skyttegravarna handlar därför om Ukrainas rätt till frihet och demokrati, men också om oss här i Sverige. Om vår trygghet och säkerhet. Om att försvara vårt sätt att leva.
Samtidigt flyttar högerpopulistiska och auktori- tära krafter fram sina positioner, ofta med stöd av, och i samarbete med, traditionella högerpartier. Konsekvenserna är tydliga. I Europa, i USA och runt om i världen attackeras nu grundläggande demokratiska värden. Den politiska kampen framåt står alltmer mellan frihet och förtryck, mellan sammanhållning och splittring. Hotet mot en fredlig och demokratisk utveckling är större än på mycket länge. I en osäker omvärld vill vi socialdemokrater skapa förutsättningar för framtidstro och hopp. Vi vill att EU ska stå för stabilitet, säkerhet, demokrati och frihet. Det är vårt skydd mot osäkerhet i en förändrad värld. EU behöver Sverige och Sverige behöver EU. Vi socialdemokrater vill använda EU för att lösa de samhällsproblem som drabbar svenska folket och som kräver gränsöverskridande samarbete: de säkerhetspolitiska hoten, klimatutsläppen, brottsligheten och kostnadskrisen. Därför vill vi stärka den europeiska sammanhållningen. Den 9 juni har du ett val.
Gör något stort. Rösta för sammanhållning, inte splittring. Det är ingen liten sak.
STÄRK SAMMANHÅLLNINGEN – FÖR FRED, SÄKERHET OCH DEMOKRATI
Det är krig i Europa och demokratin hotas både inifrån och utifrån på vår kontinent. Proryska, högerpopulis- tiska och fundamentalistiska krafter försöker tillsammans med auktoritära ledare och etablerade partier splittra och försvaga våra europeiska samhällen. Vi socialdemokrater menar att det är en avgörande uppgift under de kommande åren att verka för fred, säkerhet och demokrati. Att forma ett Europa med starkare sammanhållning i en orolig omvärld. Rysslands aggressioner utgör ett hot mot internationell fred och i förlängningen svenska folkets säkerhet. Stödet till Ukraina måste öka och fortsätta så länge det behövs. Om USA börjar vackla i stödet till Ukraina och dra sig undan internationella samarbeten blir EU:s roll ännu viktigare. Samtidigt måste Europas motståndskraft och krisberedskap stärkas. Erfarenheterna från pandemin visade hur viktig europeisk sammanhållning är för Sverige. Insatser krävs nu för att bättre stå emot externa hot, såsom valpåverkan, desinformation och hybridhot.
Men även interna hot mot demokrati och rättsstat. Kriget har även visat att Europa är beroende av rysk gas och olja. Det måste vi komma ifrån. Högerextrema och auktoritära krafter flyttar fram positionerna i Europa. De attackerar fria medier, fackliga organisationer, akademisk frihet, aborträtt, hbtqi-rättig- heter och hotar ett sekel av framgångsrik kamp för rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Dessa krafter utmanar grundläggande svenska demokratiska värderingar och vårt sätt att leva. Därför vill vi socialdemokrater säkerställa att alla EU:s medlemsstater är väl fungerande demokratier som bekämpar korruption och möjliggör ansvarsutkrävande i fria och demokratiska val. Kraven på demokrati, stabil ekonomi, fackliga rättigheter och korruptions-bekämpning ska vara strikta, både för befintliga och nya medlemsstater. Det är viktigt för svensk säkerhet att det finns en väg in i den europeiska gemenskapen för fler länder, bland annat Ukraina. EU ska stötta kandidatländerna i det viktiga reformarbete de har för att leva upp till kraven.
Det här vill vi:
• Öka stödet till Ukraina ekonomiskt, humanitärt och militärt, bland annat genom att använda vinsterna som genereras från de frysta ryska central- bankstillgångarna.
• Skärpa sanktionerna mot Ryssland och stoppa EU:s importberoende av rysk gas och olja, bland annat genom att snabba på omställningen från fossila bränslen och att ursprungsmärka olja och gas.
• Stötta organisationer och individer som jobbar för demokrati, mänskliga rättigheter och livskraftig opposition i Ryssland och Belarus.
• Stärka Europas säkerhet genom att öka EU:s försvars- och säkerhetsarbete, intensifiera samarbetet med Nato och ta bort vetot i sanktionsbeslut. Ett enskilt land ska inte få stoppa sanktioner mot Ryssland.
Stärka EU:s arbete mot desinformation, valpåverkan och hybridhot genom att stärka EU:s cybersäkerhet.
• Öka EU:s civila krisberedskap för att stå redo vid kriser och katastrofer som drabbar medlemsländerna, bland annat genom krav på garanterad lagerhållning av viktiga mediciner.
• Hålla extremhögern borta från inflytande genom ett gemensamt löfte från Europas socialdemokrater att aldrig samarbeta eller bilda koalition med höger- extrema partier.
• Stärka kraven på att alla EU:s medlemsländer och länder som vill bli medlemmar ska leva upp till våra gemensamma demokratiska värderingar och respektera mänskliga rättigheter, inklusive fackliga rättig- heter. Det ska vara möjligt att utesluta medlemsstater som inte längre kan anses vara demokratier.
• Säkra aborträtten i hela EU genom att skriva in rätten till säker och trygg abort i EU:s rättighetsstadga.
• Säkra ordning och reda i migrationspolitiken genom ett effektivt genomförande av EU:s skärpta migrationsregler, den så kallade migrationspakten. Pakten innebär genom en solidarisk fördelning mellan länderna ett mindre mottagande för Sverige.
• Skapa förutsättningar för varaktig fred och en tvåstatslösning i Israel-Palestina genom att agera för vapenvila i Gaza, att gisslan friges och att förnöd- enheter släpps in.
• EU ska värna folkrätten och fortsätta fördöma utbyggnad av illegala bosättningar på Västbanken, införa sanktioner och stoppa import av varor som produceras på ockuperad mark i de illegala bosätt- ningarna. EU ska med kraft arbeta för, och bidra till, återuppbyggnad av Gaza. Också Israel måste bidra till finansieringen av återuppbyggnaden.
ANVÄND EU – FÖR EN STARKARE EKONOMI OCH FLER SVENSKA JOBB
Europa har blivit fattigare. Det märks i människors plånböcker, i nedskärningar i välfärden och genom stigande arbetslöshet. Det har blivit dyrt att handla, bo och värma sitt hem. I Sverige har utvecklingen varit sämre än i nästan alla våra europeiska grannländer. Samtidigt har de ekonomiska klyftorna och ojämlikheten i Sverige vuxit snabbare än i de flesta jämförbara länder. Vi socialdemokrater ser det som vår uppgift den kommande mandatperioden att använda EU för att stärka Sveriges välstånd, öka jämlikheten och slå vakt om svenska familjers jobb och ekonomiska intressen. Samtidigt ser vi till att för Sverige viktiga undantag, såsom Systembolaget och snuset, behålls samt att traditioner som exempelvis epa- och veteranbilar värnas. Som en framgångsrik industrination bygger Sveriges välstånd på handel med andra länder. Ungefär hälften av Sveriges totala bruttonationalprodukt kommer från exportvärdet. Svenska företag har tack vare EU fri tillgång till en inre marknad med nästan 450 miljoner konsumenter och handelssamarbeten med hela världen. Det ger oss förutsättningar att trygga våra svenska industrijobb, driva på den gröna nyindustrialiseringen och i förlängningen förstärka svensk välfärd eftersom export innebär inkomster till statskassan. Därför måste EU som handelsunion fortsätta utvecklas, hand i hand med ett hållbart och rättvist Europa som håller ihop från norr till söder och från väst till öst. Sveriges arbetsmarknadsmodell säkrar löneförhöj- ningar, tjänstepensioner och försäkringar för det svenska folket. Den ger stabilitet och innovationskraft för svenska företag. Den svenska modellen behöver därför respekteras när EU tar fram ny lagstiftning. Det behövs också stärkta insatser för sund konkurrens mellan EU-länder. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och dålig arbetsmiljö får aldrig bli ett konkurrensmedel inom Europa. På liknande sätt behöver konsumenternas rättigheter stärkas mot de stora företagen för att minska svenska familjers kostnader. Fler behöver komma i arbete i Sverige och övriga Europa. En tredjedel av kvinnorna i EU har inget eget arbete. Europas välstånd är tätt sammankopplat med Sveriges och det krävs reformer för att säkra en jämställd arbetsmarknad där alla har rätt till ett eget arbete och en egen lön, kvinnor som män, unga som äldre.
Det här vill vi:
• Stå upp för svenska jobb och principen att svenska löner och kollektivavtal ska gälla i Sverige genom att bland annat skriva in de fackliga rättigheterna, ett socialt protokoll, i EU:s fördrag nästa gång en större fördragsändring är aktuell. Europeisk lagstiftning måste också respektera den svenska modellen och ge fack och arbetsgivare större utrymme att anpassa lagkrav genom kollektivavtalsförhandling.
• Minska antalet arbetsrelaterade dödsolyckor och sjukdomsfall genom strängare arbetsmiljöregler i hela EU.
• Säkra att fler industriinvesteringar och jobb hamnar i Sverige och stärka EU:s ekonomiska säkerhet genom att öka kapacitet och kunnande att utvinna kritiska råvaror och producera högteknologiska produkter.
• Stärka den inre marknaden och upprätthålla goda handelsförbindelser med omvärlden med fler strategiskt viktiga frihandelsavtal.
• Sänka elpriserna genom att sätta press på våra grannländer att bättre följa överenskomna regler och genom att ändra EU:s regler om elmarknaden. Slå vakt om svenska skattepengar i EU genom en stram EU-budget.
TA GEMENSAMT ANSVAR – FÖR MINSKADE KLIMATUTSLÄPP OCH EN RENARE NATUR
Klimatförändringarna är ett faktum och effekterna går inte att förneka. Oavsett om det handlar om översväm- made källare, vattenbrist eller skogsbränder är konse- kvenserna uppenbara i människors vardag. Samtidigt hotas svenska skogar, marker, sjöar och hav av förore- ningar, kemikalieutsläpp och naturförstöring. Vi socialdemokrater vill se till att fler länder ska göra mer för att få ner klimatutsläppen och stoppa miljöför- störingen, för oss, våra barn och våra barnbarns framtid. Europa har den senaste mandatperioden gjort verklig skillnad. Vi socialdemokrater vill fortsätta utvecklingen mot det hållbara cirkulära samhället. Det finns ingen tid att förlora. Grön omställning berör alla politikområden. Hur vi minskar utsläppen, och framför allt vårt beroende av olja, påverkar allt från vår ekonomi och välfärd till vår säkerhet. Genomför Europa klimatomställningen på rätt sätt, beslutsamt och rättvist så att alla oavsett inkomst kan vara med, kommer den att fortsätta bidra till nya innovationer, jobb och investeringar i hela Sverige. Sverige ska vara platsen där nya tekniska lösningar av högsta kvalitet utvecklas, produceras och exporteras. Svensk skog och ett hållbart skogsbruk bidrar till att minska klimatförändringarna. Beslut om vår svenska skog ska fattas i Sverige. När Europa och Sverige ska ställa om måste det bli billigare, mer hållbart och enklare att resa inom och mellan länder. Europas länder måste också öka beredskapen mot extremväder. Sverige har länge varit en förebild när det gäller vår nationella klimat- och miljöpolitik och en kraftfull röst i Europa för hårda krav också på andra länder. Det måste vi återigen bli efter att den nuvarande regeringen på kort tid raserat Sveriges anseende och ambitioner. Grön omställning ska bidra till ett jämlikt och jämställt Europa. Om vi i framtiden ska ha samma tillgång till frisk luft, rent vatten och oförstörd natur som tidigare generationer måste vi tillsammans med andra länder minska användningen av kemikalier och värna vår natur och vårt innanhav Östersjön. Med gemensamma regler i EU kan vi samtidigt påverka fler länder att göra mer.
Det här vill vi:
• Få alla medlemsländer att minska sina utsläpp genom att skärpa EU:s klimatmål till 95 procent minskade utsläpp 2040, och fullfölja arbetet med den gröna omställningen i EU.
• Snabba på energiomställningen och minska fossilberoendet genom att öka trycket på alla medlems- länder att bli fossilfria och öka sin förnybara energiproduktion. • Göra det billigare och enklare att åka tåg i Europa genom att bygga ut och koppla ihop järnvägen och biljett- och bokningssystemen i Sverige och övriga Europa. Gränsöverskridande tågtrafik ska underlättas.
• Verka för att produktionen av hållbara biodrivmedel och biogas i EU ökar genom bättre regelverk och sänkta kostnader.
• Stå upp för svensk skog och svenskt skogsbruk genom att säkerställa att skogsförvaltningen fortsatt bestäms i Sverige.
• Säkerställa rent dricksvatten och en giftfri vardag genom att skärpa EU:s kemikalielagstiftning, exempelvis med förbud mot den cancerframkallande kemikaliegruppen PFAS.
• Minska övergödningen och stoppa överfisket i Östersjön och Västerhavet.
• Stärka svenska jordbrukares konkurrenskraft genom reformer för ökad lönsamhet och att EU-regler för hållbarhet, djurskydd och minskad användning av växtskyddsmedel skärps för att närma sig de svenska.
ÖKA SAMARBETET – FÖR ATT BEKÄMPA GRÄNSÖVERSKRIDANDE BROTTSLIGHET OCH TERRORISM
Brottslighet och terrorism känner inga gränser. Narkotika och vapen som säljs i Sverige har ofta passerat flera EU-länder innan de når Sveriges gator. Stöldligor, bedragare och skurkföretag som utnyttjar människor på svensk arbetsmarknad har oftast en internationell koppling. Samtidigt har islamistiska och högerextrema terrornätverk förgreningar över hela Europa. Vi socialdemokrater vill se ett starkt europeiskt svar på brottslighet och terrorism. Det handlar om att rätta till systemfel som kan utnyttjas av brottslingar och terrorister, möjliggöra fler gemensamma polisinsatser och säkerställa hårdare straff för de som åker fast. Den fria rörligheten är en av EU:s styrkor. Den gör det enklare att semestra, studera, jobba, och hitta kärleken i hela EU. Men rörligheten kan också utnyttjas av krimi- nella. De flesta kriminella gäng är aktiva i flera länder och använder ofta företag i sin kriminella verksamhet vilket ställer krav på Europa att göra mer. Inget europeiskt land får bli en fristad för brott eller brottslingar. Det kräver stärkt utbyte, samarbete och koordinering mellan nationella och europeiska polis- och tullmyndigheter. Vi ska sätta stopp för kriminaliteten och utnyttjandet på svensk arbetsmarknad, så kallad arbetslivskriminalitet, som skapar farliga arbetsplatser och göder grov organiserad brottslighet. Ska vi lyckas ta tillbaka kontrollen över vår svenska arbetsmarknad krävs insatser i hela Europa. Det är inte bara utnyttjande på arbetsmarknaden som fyller gängens bankkonton. EU måste växla upp arbetet mot människohandel, skattefusk, skattesmitning och penningtvätt, samt mot de inbrottsligor och bankbedrägerier som drabbar svenska folket. På samma sätt måste EU stärka sitt arbete mot terrorismen, både genom stärkt underrättelseverksamhet och insatser mot terrorpropaganda och rekrytering på internet.
Det här vill vi:
• Öka det rättsliga samarbetet och polissamarbetet i EU för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten genom ökade resurser till Europol, stärkt analysförmåga och fler gemensamma övningar och utbildningar.
• Stoppa smugglingen av vapen och narkotika och skärp kontrollerna vid yttre gräns genom att öka hamn- och tullsamarbetet.
• Förhindra terroristattacker genom att stärka under- rättelseverksamheternas förmåga att ingripa, avbryta och hantera följderna av ett attentat, och förhindra spridningen av terrorism och extremistpropaganda på digitala plattformar.
• Stoppa stöldligorna och bedrägerierna genom ökat polissamarbete.
• Bekämpa människohandel genom att införa en europeisk sexköpslag och stärk samarbetet i EU. Kvinnors kroppar ska inte kunna köpas på bordeller runt om i Europa.
• Stärk tryggheten för kvinnor genom att komplet- tera den historiska EU-lagen mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med en europeisk samtyckeslag.
• Växla upp kampen mot kriminalitet och utnyttjande på arbetsmarknaden, så kallad arbetslivskriminalitet.
• Stoppa företag som utnyttjar arbetstagare och konkurrerar ut seriösa svenska näringsidkare genom ett gemensamt europeiskt näringsförbud och ett fungerande europeiskt företagsregister. Det ska inte gå att fortsätta olaglig verksamhet på andra sidan gränsen.
• Kraftsamla mot skattefusk, skattesmitning och penningtvätt på EU-nivå.