VALMANIFEST
Nu gäller det Europa
Manifest för valet till Europaparlamentet 1999
Kristdemokraterna
29 maj 1999
Inledning
I det senaste svenska valet skördade vårt parti sina största framgångar hittills. Nu gäller det Europa. Och det handlar om samma grundsyn som så många röstade för då man gav kristdemokraterna sin röst i riksdagsvalet.
Den viktigaste fråga som varje väljare bör ställa till varje kandidat – vare sig det handlar om EU-val eller andra val – är: Vilken människosyn har Du? Den frågan är viktigare än alla frågor om överstatlighet, inre marknaden, minimiregler etc. För oss kristdemokrater handlar det om att förankra politiken i den människosyn som har sina rötter i kristen etik och västerländsk humanism. Inga geografiska gränser kan rättfärdiga att vi vänder ryggen till medmänniskors situation.
Ett tryggare Europa
Östutvidgningen – EU:s nya fredsprojekt
Östutvidgningen är EU-samarbetets främst prioriterade uppgift de närmaste åren. Ett återförenat Europa byggt på gemensamma värderingar blir en viktig kraft i kampen för global fred och solidaritet samtidigt som det bättre kan lösa gemensamma problem. Det ökar inte bara säkerheten i Sverige och övriga Europa utan öppnar också för nya mark-nader österut. Vi anser att Lettland och Litauen, som har kommit långt i sin utvckling, snarast bör få inleda medlemskapsförhandlingar.
Bekämpning av internationell brottslighet
EU ska ta krafttag mot den gränsöverskridande organiserade brottsligheten, illegal drog-handel, terrorism, spridning av barnpornografi samt den ökande kvinnohandeln och män-niskosmugglingen. Det behövs en europeisk ramlagstiftning som möjliggör tydliga och enhetliga straff i samtliga medlemsländer för lika brott mot europeisk lag. Den europeiska polisbyrån ska med väl definierade befogenheter utvecklas till en effektiv enhet för en gemensam bekämpning av grov internationell kriminalitet.
Effektivare utrikes- och säkerhetspolitik
Samarbetet inom utrikes- och säkerhetspolitiken behöver förstärkas för att möta krig och konflikter i närområdet. Ett politiskt aktivt EU ska i första hand arbeta genom tidig preventiv diplomati och humanitära insatser men i andra hand även med fredsbevarande och fredsframtvingande medel på uppdrag av FN eller OSSE. Ett försvarssamarbete ska ske på mellanstatlig nivå och inget EU-medlemsland ska tvingas att åta sig förpliktelser om ömsesidiga försvarsgarantier.
Nej till drogliberalisering
Kristdemokraterna ser en stor uppgift i att kraftfullt arbeta mot alla tendenser till liberali-sering av narkotikapolitiken som bejakas inte minst av gröna och socialistiska EU-politiker. Här ska inget utrymme finnas för kompromisser.
Trygghet för flyktingar
Sverige ska inom Schengen-samarbetet verka för en generös flyktingpolitik genom att påverka andra av EU:s medlemsländer att ta ett ökat flyktingansvar och medverka till att flyktingströmmar fördelas bättre. Minimikriterier för asylprövning bör införas. En fram-tida gemensam flyktingpolitik kan dock inte accepteras om den hindrar oss från en gene-rös nationell hållning till flyktingmottagandet.
Ökad livskvalitét
En offensiv EU-politik för sysselsättningen
Att skapa förutsättningar för nya jobb och att avveckla massarbetslösheten i Europa har högsta prioritet i den ekonomiska politiken. Grunden för detta är stabila och positiva villkor för företagande, sparande och investeringar. En absolut förutsättning är att svenska företag ges lika konkurrensförutsättningar som andra företag på den europeiska inre marknaden. Det behövs en ny och företagarvänlig svensk näringspolitik som går hand i hand med en offensiv EU-politik.
En tydligare miljöprofil
Miljöfrågorna måste få ökad tyngd i det gemensamma beslutsfattandet. Att komma till rätta med utsläppen av växthusgaser ska vara ett prioriterat miljömål, liksom införandet av en gemensam koldioxidavgift. Sverige bör vara pådrivande i arbetet med att införa skatteväxling från skatt på arbete till miljöstyrande avgifter. En stärkt miljögaranti med omvänd bevisföring bör införas. Sverige bör konsekvent verka för att en hållbar utveckl-ing genomsyrar industri, jordbruk, handel och biståndspolitik.
Ökade möjligheter till utbildning och forskning
Språkkunskaper och utlandsstudier blir ett allt vanligare krav på arbetsmarknaden och därför är det angeläget att främja studieperioder för studenter och verka för ett ökat utbyte, i synnerhet med och från kandidatländerna i Öst- och Centraleuropa, samt från Ryssland och länderna kring Medelhavet. Europeiskt forskningssamarbete är viktigt inte minst inom områden som miljö, kommunikationer, livskvalité och högteknologiutveckl-ing.
Stoppa avfolkningen av glesbygd - värna fortsatt jordbruksproduktion
Den gemensamma jordbrukspolitiken och de regionalpolitiska fonderna är viktiga instru-ment för fortsatt sysselsättning och boende på landsbygd. Den nödvändiga reformeringen, inte minst för att klara en östutvidgning men även för att öppna upp mot u-länderna, måste ske i en takt som möjliggör fortsatt jordbruksproduktion i Europas olika regioner. Jordbruksnäringen ska ses som en del av den inre marknaden, där konkurrens på lika ekonomiska villkor ska råda mellan de olika medlemsländerna.
Höjd konsumentskyddsnivå
Den fria rörligheten av varor behöver kompletteras med ett allt starkare konsumentskydd och en höjd kvalitetsstandard på de varor som nu kommer att säljas över hela Europa. Konsumenterna ska kunna ställa krav på uttömmande märkning som anger innehåll, produktionssätt, ursprungsland med mera. Speciellt gäller det livsmedel, läkemedel och hushållskemikalier. Frivilliga konsumentorganisationer ska ges stöd och information angående den europeiska konsumentpolitiken.
En offensivare djurskyddspolitik
Sverige ska vara starkt pådrivande för ökade djurskyddskrav. De exportbidrag som utbe-talas för transport av levande djur bör upphöra. Ett samarbetsprojekt bör inledas i syfte att följa transporter som går mellan olika EU-länder, för att dokumentera att hanteringen av djuren sker på ett etiskt tillfredsställande sätt. Sverige bör på etiska grunder kräva ett förbud mot kosmetikatester på djur inom EU.
Ökad livskvalité för funktionshindrade
En ökad framkomlighet för handikappade inom EU:s medlemsländer kräver en mer enhetlig lagstiftning med obligatoriska minimidirektiv. På så sätt hindras inte medlems-länderna från att ha högre ambitioner. Det är angeläget att förbättra funktionshindrades möjligheter till sysselsättning.
Ett effektivare EU
Subsidiaritetskonstitution
Subsidiaritetsprincipen innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå och att EU enbart ska fatta beslut i frågor som inte kan fattas effektivt på nationell eller lägre nivå.
Logiken är enkel: vi ska enbart besluta på europeisk nivå i frågor som påverkar alla med-lemsländer och som kräver gemensamma initiativ. För kristdemokraterna är subsidiari-tetsprincipens tillämpning grundläggande genom dess bidrag till maktfördelning och dess motverkan av maktkoncentration. Europeiska rådet bör fastlägga en ”subsidiaritetskon-stitution” där olika nivåers kompetens läggs fast.
Krafttag mot fusk och bedrägerier
Det är etiskt och moraliskt oförsvarbart att drygt 5 procent av den årliga EU-budgeten försvinner på grund av slarv, ineffektivitet, fusk och bedrägerier. Det är nu hög tid att införa ett av EU oberoende utvärderingsinstitut för en ökad trovärdighet och ökad effek-tivitet i kontrollen av användningen av medlen. Medlemsländerna måste i ännu större utsträckning ta sitt ansvar för kontrollen av utbetalda gemenskapsmedel och när kontrol-len brister ställas till svars för det.
Ökad jämställdhet
Den nuvarande underrepresentationen av kvinnor i de beslutsfattande församlingarna innebär en allvarlig förlust av kompetens, värderingar och kreativitet som uppstår när kvinnor och män samarbetar och kompletterar varandra.
Öppenhet och insyn
Vi vill även verka för en ökad öppenhet för att ge medborgarna en större insyn i EU-samarbetet. Det är viktigt att institutionernas officiella handlingar offentliggörs och är lättillgängliga. Meddelarfrihet och offentlighetsprincip bör införas inom hela EU-administrationen. Modern IT-teknik måste i större utsträckning än hittills användas för att ge möjlighet för medborgarna att granska och följa parlamentarikernas arbete samt ta del av de offentliga handlingarna.
Ett EU som inte bara bryr sig om Europa
Europas roll i världen
EU har en viktig roll i arbetet att minska riskerna för social och miljömässig dumpning, samt för det snabbt ökande gapet mellan rika och fattiga länder i världen. Den framväx-ande globala ekonomin kommer att kräva väl utvecklade spelregler för att väga in miljö-mässiga och sociala målsättningar och för att hjälpa u-länderna i deras kamp för bättre livsvillkor.
Vi får inte svika u-länderna
Kristdemokraterna vill effektivisera EU:s utvecklingssamarbete och har ett 10-punktsprogram för en övergripande reform. Bland de viktigaste förslagen ingår:
-I större utsträckning koncentration på de fattigaste länderna
-Hållbar utveckling och tekniksprång för u-länderna
-En samordning mellan handels- och biståndspolitiken