SND har tillsammans med fem andra europeiska forskningsinfrastrukturer blivit utsett till nationellt kompetenscentrum inom Skills4EOSC. Tanken med dessa centrum är att de ska fungera som noder för både nationellt och europeiskt samarbete gällande öppen vetenskap och forskningsdata, något som passar mycket bra in i SND:s nätverksmodell.
Iris Alfredsson, senior rådgivare, och William Gothlin Illsley, forskningsdatarådgivare, ansvarar för SND:s uppdrag inom Skills4EOSC, som är ett omfattande europeiskt samarbete för att stödja och harmonisera utbildningar för forskare i hantering av forskningsdata. De är båda mycket nöjda med att det nationella samarbete som sker inom SND-nätverket också kan inspirera till liknande satsningar i andra länder i Europa.
Den svenska nätverksmodellen fungerar bra
– Vi har en väldigt bra modell med vårt nätverk, där vi samlar Sveriges kompetenser och vet var de finns. Tanken med det här projektet inom Skills4EOSC är att bygga kompetenscentrum i tio länder. Dessa ska sedan fungera som nationella noder för samordning av arbetet med öppen vetenskap, berättar Iris Alfredsson.
I dagsläget har Skills4EOSC fem kompetenscentrum utöver SND:
- Italian Computing and Data Infrastructure (ICDI)
- Open Science Cloud Competence Center in Greece
- The CSC Research Data Management Competence Center (Finland)
- Open Science and Research Data Competence Centre OSC@MK (Nordmakedonien)
- Recherche Data Gouv (Frankrike)
Några av kompetenscentrumens viktigaste uppgifter är arbetet med läroplaner; kvalitetssäkring och certifiering av kompetens och utbildningsmaterial; professionella nätverk och nätverk för användarsupport samt så kallade Training-of-Trainers-program. Centrumen kommer också att vara viktiga för att definiera kompetensprofiler för olika yrkesgrupper inom öppen vetenskap och för att utveckla FAIR-by-design-metoder för utbildningsmaterial av olika slag.
En mer officiell lansering av satsningen på kompetenscentrum görs virtuellt till sommaren. Det första fysiska mötet mellan de olika kompetenscentrumen kommer att ske vid EOSC-symposiet i Berlin i oktober. Tanken är att de nationella noderna och samarbetet mellan dem ska leva vidare även efter att Skills4EOSC-projektet har avslutats om 1,5 år.
Utbildning av så kallade ”master trainers”
En annan satsning inom Skills4EOSC som är kopplad till uppdraget som kompetenscentrum, är utbildning av så kallade ”master trainers” inom olika forskningsområden. Syftet med att utbilda master trainers och att skapa gemensamma utbildningsmaterial är att få en så stor nationell och europeisk enhetlighet som möjligt gällande hanteringen av forskningsdata.
– Det är väldigt bra att vi kan samverka kring utbildningsfrågor och inte bygga upp en massa olika saker runtom i Europa. Tanken är att vi inom Skills4EOSC ska fortsätta jobba med ”FAIR by design” på ett lättillgängligt sätt. Just nu är till exempel en pilot inom samhällsvetenskap och humaniora i gång och fler satsningar kommer, säger William Gothlin Illsley.