SND är en av 29 kandidater som EOSC-nod

Publicerad: 2024-12-03

SND:s roll i EOSC-samarbetet växer. Inom kort inleds samtal om vilka organisationer som ska vara först ut i det nätverk av EOSC-noder med resurser som nu ska byggas. SND är en av 29 kandidater och den enda från Sverige.
– Vi är väldigt glada att vi fått stöd för vår intresseanmälan från alla medlemmar i den svenska EOSC-föreningen, säger SND:s föreståndare Eva Stensköld.

SND:s föreståndare Eva Stensköld.
SND:s föreståndare Eva Stensköld är mycket glad över möjligheten att få bidra till ett öppet europeiskt vetenskapssystem.

Nätverket av noder är en del i den EOSC-federation som ska skapa ett gemensamt europeiskt system som ska hjälpa forskare att lagra, dela, bearbeta, analysera och återanvända forskningsresurser, bland annat forskningsdata. Mellan sju och tio av nodkandidaterna kommer att väljas ut i den första fasen av uppbyggnaden i början av nästa år, därefter följer fler faser med ytterligare noder.

Inom EU byggs nu så kallade dataområden upp inom olika tematiska områden med den gemensamma utgångspunkten att data ska kunna flöda så fritt som möjligt inom dessa. Här ska EOSC utgöra den horisontella grundläggande strukturen för forskning och innovation i relation till de övriga tematiskt orienterade dataområdena.

Resurser ska få större spridning

– Genom nätverket av noder kan EOSC visa att det finns något att leverera. De organisationer som blir noder har resurser som är tillgängliga för forskare och genom EOSC får dessa resurser en större spridning. Nyttan för svenska forskare är att det bland annat blir lättare att vara aktiva på EU-nivå, med möjligheter till mer sömlösa samarbeten i Europa, säger Eva Stensköld.

Eftersom processen med att skapa nätverket precis har inletts är det fortfarande oklart hur själva anslutningen av resurser kommer att gå till. För SND:s del skulle hela SND-nätverket ingå och det primära bidraget skulle vara den nya nationella forskningsdataportalen researchdata.se och de resurser som kommer att finnas där.

– Vi ser att SND har en viktig roll för den svenska medverkan inom EOSC-uppbyggnaden och vi är mycket stolta över att vi uppfattas som en nationell infrastruktur som har mycket att bidra med. Kommer vi inte med redan i den här första omgången av noder så räknar vi med att vi blir aktuella vid ett senare tillfälle, säger Eva Stensköld, som ser fram emot de dialogmöten som inleds med alla kandidaterna under december.

De gemensamma europeiska dataområdena

Eva Stensköld kommer själv att involveras mer framöver i det praktiska arbetet med EOSC:s resurser. Även om hon inte blev utsedd till en av EOSC-föreningens direktörer har hon fått ett uppdrag som expert i en policy advisory board för EU-projektet ECHOES (European Cloud for Heritage OpEn Science). Projektet syftar till att inrätta det europeiska kollaborativa kulturarvsdatamolnet ECCCH (European Collaborative Cloud for Cultural Heritage). ECHOES-projektet bidrar, tillsammans med andra resurser som Europeana, till att bygga upp det europeiska gemensamma dataområdet för kulturarvssektorn. Målet är att uppnå en sammanhållen och delad europeisk digital infrastruktur som kopplar samman kulturarvsinstitutioner och deras digitala resurser i en större helhet.

– Jag är väldigt glad att som föreståndare för SND kunna bidra till uppbyggnaden av ett öppet vetenskapssystem där forskningsdata och tillhörande tjänster och resurser utgör förutsättning och möjliggörare för excellent forskning och innovation. Det är särskilt roligt att se flera av mina tidigare favoritområden sammanstråla – digital utveckling inom kulturarvs- och forskningsområdet på en övergripande europeisk nivå, säger Eva Stensköld.

Via nedanstående länkar kan du läsa mer om de olika satsningarna (informationen är på engelska):

Uppbyggnaden av EOSC-noder

De europeiska dataområdena

EU-projektet ECHOES

Kulturarvsdatamolnet