Vad tyckte de i folkhemmet?

Publicerad: 2012-02-17

I slutet av 1980-talet fick SND ett unikt opinionsmaterial i sin ägo. Närmare 600 frågeformulär och 500 rapporter från Svenska Gallupinstitutets undersökningar hamnade då i Göteborg. Nu har det blivit dags att göra materialet tillgängligt elektroniskt. Det betyder att forskare och allmänhet inom ett par år kan lära sig mer om allmänhetens politiska åsikter, konsumtionsmönster, levnadsvillkor och kulturvanor på 1940- och 50-talen.

Gallupundersökningarna täcker in en rad olika aspekter av befolkningens livssituation samt vilka drömmar och förhoppningar man hade inför framtiden. Aktuella politiska frågor kring utvecklingen i världen eller på hemmaplan blandas med konsumtion av kultur, fisk och godis liksom innehav av radioapparater, symaskiner och cyklar. Många av frågorna i studierna återkommer ofta i dagens opinionsundersökningar.

I materialet från Gallup finns inga underliggande rådata, men i de detaljerade rapporterna presenteras svaren på de olika frågorna i tabeller uppdelade efter kön, ålder, socialgrupp och stad/landsbygd. Här går det exempelvis att läsa att 31 procent av svenskarna 1946 inte kunde beskriva vad demokrati innebär. Det framgår också att användande av läppstift var en klassfråga år 1948. Av de svarande kvinnorna angav 48 procent med tjänstemannayrken att de dagligen använde läppstift medan motsvarande andel bland dem med arbetaryrken var 18 procent.

Även frågeformulären i sig kan vara en källa till forskning. I dessa går det att följa vilka frågor som var aktuella under tidsperioden och hur frågorna ställdes. Materialet kan därmed bland annat användas till att studera intervjuteknik och metodutveckling över tid.

Projektet med att bevara och göra Gallupundersökningarna tillgängliga för forskare och allmänhet stöds av Riksbankens jubileumsfond och genomförs av SND med hjälp av Göteborgs universitetsbibliotek. Under 2012 scannar biblioteket in allt material, som till stor del består av bleknade spritstenciler som inom kort riskerar att bli oläsliga. Under 2013 utvecklar SND sedan ett webbaserat system där materialet går att söka och bläddra i.

Av: HELENA ROHDÉN
031-786 12 01

För mer information, se:

http://snd.gu.se/sv/sok-och-bestall-data/galluparkivet-1942-1954

http://www.gallup.com/corporate/21364/george-gallup-19011984.aspx