Med start den 28 november arrangerar CESSDA tre olika webbinarier för forskare och andra som producerar och använder forskningsdata. I fokus står datorernas och internets påverkan på vårt dagliga liv; CESSDA:s frågebank, samt en introduktion till verktyget QAMyData.
Värd för webbinariet den 28 november, med titeln ”Data on aspects of digital life”, är grekiska So.Da.Net network, en forskningsinfrastruktur för samhällsvetenskap. Webbinariet kommer att fokusera på två teman. Först kommer professor Nicolas Demertzis från Atens universitet att berätta hur data från the World Internet Project (WIP) kan användas inom forskningen. Därefter kommer doktor Stamatis Poulakidakos från samma universitet att diskutera sociala mediers betydelse för de nationella kampanjerna under årets Europaparlamentsval. (Läs mer om webbinariet här.)
Dagen efter, den 29 november, arrangerar GESIS (Leibniz Institute for the Social Sciences) ett webbinarium om CESSDA:s EuroQuestionBank, en databas som samlar enkätfrågor från samhällsvetenskapliga surveyundersökningar runt om i Europa. Första delen av webbinariet kommer att ge en kort, översiktlig beskrivning av projektet och på vilket sätt forskare kan använda frågebanken för att hitta, jämföra och ladda ner enkätfrågor. Därefter följer en genomgång av frågebankens uppbyggnad och de krav som ställs på metadata för att de ska kunna ingå i databasen. (Läs mer om webbinariet här.)
Det tredje webbinariet, som leds av UK Data Service, äger rum den 2 december och ger en introduktion till det nya verktyget QAMyData. Verktyget fungerar som en ”hälsokontroll” för numeriska data, som till exempel surveyundersökningar. Genom automatiska metoder kan QAMyData upptäcka några av de vanligaste problemen i numeriska data, som dubbletter, outliers, värden som fattas och direkta identifierare. Under webbinariet görs en genomgång av de tester som går att genomföra med verktyget. (Läs mer om webbinariet här.)