SND-kontoret inrättar under hösten ett nytt projekt som fått arbetsnamnet ”Forskningsdata – från ax till limpa". Syftet med projektet är att belysa och tydliggöra roller och ansvar knutna till forskningsdatas livscykel, från det att ett forskningsprojekt planeras till dess att resultat från projektet publiceras och sprids. Avstamp för SND-projektet sker på nätverksträffen i Stockholm 16–17 oktober.
– Projektet kommer att ha bred förankring, med stort fokus på samverkan. Nätverkslärosätena kommer exempelvis bjudas in i olika arbetsgrupper och vi kommer att ha en projektgrupp med både interna och externa medlemmar. SND:s styrgrupp blir projektägare och delar av styrgruppen kommer även att fungera som referensgrupp för projektet, berättar Eva Stensköld, föreståndare för SND.
Idén till "Forskningsdata – från ax till limpa" växte fram under SND-kontorets besök i våras på konsortielärosätena. Från flera lärosäten lyftes en önskan om resurser som tydliggör roller och ansvar i de olika stadierna av forskningsdatas livscykel. Ett inledande mål med projektet är att få en bred nulägesbeskrivning av forskningsdatastödet vid svenska lärosäten. Denna lägesbild ska sedan utgöra grunden för en analys av vad som saknas i nuvarande system, vad som behöver fungera på ett annat sätt och vem som bör vara ansvarig för detta.
Kartläggning av ansvar, krav och samordning
Ett viktigt uppdrag för projektet är att tydliggöra och beskriva vilka lagar och regler som finns kopplade till olika stadier i forskningsdatas livscykel, vem som är ansvarig för respektive del och vad detta innebär. Några av de frågor projektet ska undersöka är:
- Hur fördelas ansvaret mellan forskare, lärosäte och andra myndigheter/organisationer kopplade till forskningsdatahanteringen på olika sätt?
- Vilken samordnande funktion har SND i det svenska forskningsdatalandskapet?
- Hur fungerar fördelningen av ansvar mellan olika roller inom ett typiskt lärosäte, som till exempel forskare, forskningsdatastöd, juridik, arkiv, IT och ledningsnivå?
- Hur ser den internationella dimensionen ut? Vilka krav ställs till exempel från EU-kommissionen när det gäller hantering av forskningsdata?
Det finns redan en hel del resurser i form av processkartläggningar och liknande inom området som projektet kommer att ta del av. Förhoppningen är också att kunna lyfta fram och samverka med flera av de lärosäten som bedriver ett aktivt utvecklingsarbete inom olika delar av forskningsdatastödet.
– Vi hoppas att ”Forskningsdata – från ax till limpa” ska resultera i ett slags visuellt åskådliggörande av roller och ansvar knutna till olika delar av forskningsdatas livscykel, säger Eva Stensköld.
Slutprodukten ska ge vägledning framåt
Projektets slutprodukt ska kunna användas för flera syften, bland annat som information till enskilda forskare och lärosäten eller som underlag för planering av insatser och förändringar av befintligt forskningsdatastöd.
– Genom kartläggningen av dagsläget kan vi få en bild av hur svensk e-infrastruktur för forskning kan utvecklas genom samordning och organisatorisk förändring. Vi får även en beskrivning av vad SND:s roll och ansvar är i detta nya e-infrastrukturlandskap, vilket inte minst är viktigt i relation till vår strategiska inriktning de närmaste åren, säger Eva Stensköld.
Exakt datum för projektstart är ännu inte bestämt, men arbetet kommer att dra igång under november, så snart en extern projektledare är rekryterad.