Ungefär en halv miljon svenska medborgare bor utomlands. I SOM-undersökningen till utlandssvenskar, som SND nu publicerat, kartläggs hur dessa emigranter ser på samhällsutvecklingen både i Sverige och boendelandet.
SOM-institutets syfte med undersökningen, som genomfördes hösten 2014, var att få ökad kunskap om svenska medborgare i åldern 18 till 75 år som bor i utlandet. Ett flertal områden berörs i enkäten, som till exempel valdeltagande och väljarbeteende, samhällsförtroende, medievanor, Sverigebilder, Sverigekontakter samt attityder till invandring och korruption.
Bland de resultat som kommit fram i undersökningen kan nämnas att utlandssvenskar generellt har en mycket positiv inställning till Sverige. Det som framför allt lyfts fram som positivt är naturen, matkulturen, arbetsmoralen och välfärdssystemet. Utlandssvenskarna har också ett större förtroende för svenska institutioner, som riksdag och regering, än vad befolkningen i Sverige generellt har.
Förutom utlandsstudien tillgängliggör SND ytterligare fyra SOM-undersökningar: Riks-SOM 2014, Väst-SOM 2014, Värmlands-SOM 2014 och Klass-SOM 2008. Mer information om dessa och övriga SOM-studier går att finna i SND:s katalog.