Nätverksträff med fokus på SND:s framtid

Publicerad: 2020-10-21

Illustration samtal kring runt bordDen 19-20 oktober anordnades en lite annorlunda nätverksträff för medlemmarna i SND-nätverket. Träffen bestod av två virtuella möten som öppnade upp för diskussion och synpunkter på SND:s utveckling inför den kommande ansökan till Vetenskapsrådet.

För att staka ut vägen för ett framtida SND inhämtas synpunkter från olika grupper av intressenter. Under de senaste nätverksmötena var det dags för representanter från SND:s nationella nätverk att diskutera och föra fram sina åsikter om hur ett framtida SND bör se ut. Synpunkterna som samlats in kommer att vara en del av det underlag som sammanställs inför ansökan som SND ska skicka in till Vetenskapsrådet för finansiering under perioden 2023–2027.

Bland de områden som diskuterades fanns bland annat vilka användargrupper SND ska rikta sig till i framtiden, vilka tekniska verktyg och tjänster som bör erbjudas, hur samarbetet inom konsortiet kan stärkas och utvecklas, hur man ska förhålla sig till olika nationella aktörer och vilken roll SND kan spela på den internationella arenan för ökad tillgång till forskningsdata.

Ledningen presenterade det senaste från SND

Nätverksmötena gav också tillfälle för en statusuppdatering för olika projekt och annat som är på gång inom SND. Ledare för SND:s IT-sektion Johan Fihn Marberg presenterade det senaste från SND:s nystartade IT-forum. Bland de ämnen som diskuterats i forumet fanns den IT-lösning som utvecklas i samarbete med SUNET för att starta upp lokal lagring av forskningsdata hos nätverkets medlemmar. Under nätverksmötet berättade Johan Fihn Marberg att lagringslösningen nu är färdigutvecklad och snart kommer att börja testas externt.

Elisabeth Strandhagen, biträdande föreståndare, informerade om att SND har påbörjat arbetet med att förnya sin CoreTrustSeal-certifiering. Certifieringen förnyas vart tredje år och är ett sätt att säkerställa att hanteringen av forskningsdata sker på ett hållbart och säkert sätt. I anslutning till SND:s eget certifieringsarbete sker även ett pilotprojekt med syfte att certifiera fyra av nätverkets medlemmar.

SND:s föreståndare Max Petzold avslutade med att ge en bild av arbetsprocessen under SND:s ansökansperiod och de grupper som kommer att vara inblandade i arbetet. Han passade också på att välkomna Statens veterinärmedicinska anstalt som den trettiofemte medlemmen i SND-nätverket.

Missade du nätverksmötena 19-20 oktober? Den 6 november finns ytterligare ett tillfälle för SND-nätverket att diskutera och påverka innehållet i SND:s kommande ansökan till Vetenskapsrådet.