IASSIST – familjär stämning på internationell konferens

Publicerad: 2019-11-19

 

Olof på IASSIST 2016
Olof Olsson (längst bak i bild) tillsammans med ett antal deltagare på IASSIST 2016 i Bergen, Norge.

IASSIST (International Association for Social Science Information Services and Technology) är en internationell organisation med medlemmar från hela världen, och den välbesökta IASSIST-konferensen byter värdland för varje år. År 2020 har turen kommit till Sverige och Göteborg, med SND som värdorganisation. Vi frågade SND:s IT-arkitekt Olof Olsson om varför man bör besöka konferensen, och vad man kan förvänta sig som ny deltagare.

IASSIST arbetar med att främja kunskapsutbyte mellan datarelaterade yrkesgrupper för att stötta forskning och undervisning. IASSIST:s nätverk är ständigt växande och idag engagerar man runt 300 aktiva medlemmar från hela världen. Medlemmarna kommer från bland annat dataarkiv, statistikbyråer, forskningsprojekt, bibliotek, offentliga myndigheter och ideella organisationer. Som medlem finns möjlighet att engagera sig på en rad olika sätt beroende på vad man själv tycker är viktigt eller intressant. Bland annat genom att delta i diskussioner, gå med i arbetsgrupper, intressegrupper och kommittéer. Under den årliga konferensen får medlemmarna, och andra intresserade, chansen att träffas för att föra diskussioner och utbyta erfarenheter på plats.

Olof Olsson är frekvent besökare av evenemanget med totalt nio konferenser under bältet. Han är dessutom med i den lokala arrangemangskommittén för den kommande konferensen i Göteborg.

IASSIST fokuserar främst på samhällsvetenskap. Betyder det att konferensen bara riktar sig till samhällsvetare?

– Jag skulle inte säga att det bara handlar om samhällsvetenskap, utan att det berör alla former av data. Databibliotekarierna är ju en av de största målgrupperna, och man har haft stort fokus på miljö- och teknik. Humaniora börjar också komma upp en hel del faktiskt. Sedan är ju DDI-alliansen alltid där och pratar om data- och metastandarder. Det kommer också rätt mycket folk från andra världsdelar som Sydamerika och Afrika, dels på grund av IASSIST:s resestipendium. Så det är välrepresenterat geografiskt sett också.

Vad kan man förvänta sig som ny deltagare på IASSIST-konferensen?

– Man kan förvänta sig en väldigt social och familjär stämning. Min erfarenhet är att nya deltagare söks upp och integreras i gruppen väldigt snabbt. Det är väldigt mycket samtal och utbyte överlag. Under middagen till exempel så delas man in i grupper och får chans att prata med nya människor. Man hamnar alltid bredvid någon som varit på konferensen i decennier, som berättar och ställer frågor. Det är lika mycket under som emellan sessionerna man lär sig. De som är nya brukar också få sjunga en sång i slutet, det är en tradition som ligger kvar. Men det går att smita undan sången. Det gjorde jag, haha…

Vad är det bästa med konferensen?

– För min del får det nog bli just det sociala. Alla brukar vara öppna för att stanna kvar efteråt och gå på en bar eller ta en kaffe. Folk brukar vilja fortsätta samtalen. Man får ju dessutom chansen att träffa kollegor från andra länder, vilket ger ett större utbyte än det man kan få i Sverige. Det är ett bra ställe att utvidga sitt kontaktnät.

Finns det något man inte får missa?

– Det beror på vad man är intresserad av, men workshopparna vill jag verkligen rekommendera. Att gå på dem är lite som att gå en endagsutbildning. Det brukar vara väldigt små grupper också, vilket gör det möjligt att ställa mycket frågor och diskutera. Det får man verkligen inte missa.

Har du några övriga tips till den som funderar på att besöka IASSIST 2020?

– Om du funderar på att gå tycker jag att du ska läsa igenom abstracten och se över programmet. Där kan du se var fokus ligger, och det brukar alltid finnas något som är intressant. Man behöver heller inte vara med på alla dagarna, utan kan välja den dagen som känns mest givande.

IASSIST 2020, med temat ”Data by Design: Building a Sustainable Data Culture”, anordnas 19-22 maj i Göteborg. Fram till den 6 december finns möjlighet att bidra till konferensen genom att föreslå presentationer eller workshoppar. Håll även utkik efter registreringen som öppnar i början av februari.

Mer information om konferensen hittar du på hemsidan för IASSIST 2020. För att inte missa viktiga nyheter kan du också passa på att anmäla dig till konferensens nyhetsbrev.