SND:s senaste nätverksträff riktade fokus mot utvecklingen hos lärosätenas stödfunktioner för forskningsdata (DAU). 15 av SND-nätverkets 34 medlemmar lämnade lägesrapporter om det lokala uppbyggnadsarbetet och nätverkets nyligen framtagna ”Roadmap för DAU: från start till full fart” presenterades.
Nätverksträffen var SND:s första virtuella och samlade 118 deltagare från hela Sverige. Webbmötet ersatte delvis den planerade nätverksträffen i mars, vilken som så många andra arrangemang fick ställas in på grund av Covid-19. Under webbmötet stod lärosätenas egna stödfunktioner för forskningsdata (DAU) i centrum, med lägesuppdateringar från flera DAU:er, varvade med frågor och erfarenhetsutbyte i chatten. Ett nytt hjälpmedel presenterades också i form av SND-nätverkets roadmap för DAU-utveckling.
En roadmap byggd på erfarenhetsutbyte
SND-nätverkets roadmap har sin grund i en workshop som hölls under nätverksträffen i Lund 27 november förra året. Där preciserade deltagare från lärosätena gemensamt vilka aktiviteter och moment som ingår i etableringen av en stödfunktion för forskningsdata. Den roadmap som blev resultatet av workshoppen är tänkt att ge stöd och inspiration under etableringsprocessens fyra faser: uppstart, tidig etablering, senare etablering och löpande verksamhet. De olika aktiviteterna beskrivs längs en tidslinje för att ge exempel på vilka moment som är aktuella och vad som kan vara bra att tänka på under olika skeden i DAU-etableringen.
– Man kan säga att roadmapen är ett slags checklista för etableringsarbetet. Den bygger på erfarenhetsutbyte, nätverket växer ju hela tiden. Det är bra om de som kommit en bit på vägen i sitt arbete kan dela med sig av sina erfarenheter på ett samlat sätt. Och det är väldigt viktigt att lärosätena är involverade, det är ju bara de som startat en DAU, och inte vi på SND, säger Sara Svensson, forskningsdatarådgivare och en av dem som lett arbetet med att ta fram SND-nätverkets roadmap.
Enkel modell med flera användningsområden
Ett av de lärosäten som redan hunnit börja använda roadmapen är Stockholms universitet. Sabina Anderberg, verksamhetsutvecklare och ansvarig för universitetets forskningsdatateam, berättar att verktyget också kan ge en ögonblicksbild av hur stödet och verksamheten ser ut lokalt, även om själva kartläggningen kan vara lite tidskrävande att göra.
– Det är en bra och enkel modell som man kan använda i olika sammanhang. Dels i DAU-arbetsgruppen för att stämma av att vi har samma syn och uppfattning om våra tjänster och vår verksamhet. Men man kan också använda den inom andra grupper på lärosätet för att beskriva verksamheten och hur den utvecklas. Även i externa sammanhang kan man på ett enkelt sätt visa med modellen vilka typer av tjänster man har och vilka typer av frågor man arbetar med och status för respektive del, säger Sabina Anderberg.
Arbetet framåt med SND-nätverkets roadmap
Arbetet med att utveckla SND-nätverkets roadmap för DAU kommer nu att fortsätta. Närmast på tur står att hämta in ytterligare synpunkter från alla i nätverket för att därefter presentera en uppdaterad version.