Den 28 januari höll den europeiska infrastrukturen CESSDA en kick-off för att starta upp arbetet med sin nya agenda för 2021-2022. Under arrangemanget diskuterade man kommande arbetsinsatser och introducerade ett nytt strategiskt arbetssätt.
CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) är en forskningsinfrastruktur som arbetar med att samordna europeiska dataarkiv för att öka internationell tillgång till samhällsvetenskapliga forskningsdata. Verksamheten bygger på fyra huvudområden, så kallade ”pelare”: aktiviteter kopplade till certifiering (Trust), utbildning (Training), verktyg (Tools) och utvidgande aktiviteter (Widening and Outreach).
Tidigare har CESSDA arbetat efter ettåriga planer, där många initiativ kommit från medlemmarna i infrastrukturen. Nu inför man tvååriga färdplaner, samtidigt som projekten kommer att koordineras för att bättre stämma överens med målbilden för de olika delarna av verksamheten.
- Det blir ett mer långsiktigt tänk med färdplaner som utgår från de fyra pelarna. På ett sätt blir det mer toppstyrt, men medlemmarna kommer att föra gemensamma diskussioner om hur man ska nå målen. Det här är ett nytt och mer effektivt sätt för CESSDA att arbeta som också är bättre anpassat till EU:s nya Horizon Europe-program, säger Iris Alfredsson, senior rådgivare hos SND.
Inom CESSDA:s fyra huvudområden finns ett antal uppdrag som ska utföras. Sammanlagt handlar det om 11 projekt som ska slutföras under de kommande två åren. SND leder två av dessa projekt, ett inom utvidgande aktiviteter (Widening of CESSDA European Coverage) och ett inom certifiering (Trust Activities), samt deltar i ytterligare tre.
SND blir kontaktperson för europeisk frågebank
CESSDA tillhandahåller ett antal verktyg och tjänster kopplade till forskningsdata. Bland dessa finns exempelvis CESSDA:s forskningsdatakatalog, en guide för datahantering (Data Management Expert Guide) och en tjänst för kontrollerade vokabulärer (CESSDA Vocabulary Service). Till dessa kommer man snart att lägga till en europeisk frågebank (Euro Question Bank) med möjlighet att söka bland enkätfrågor i studier kopplade till någon av alla CESSDA:s medlemmar.
Nu är det bestämt att SND kommer att vara kontaktperson för innehållsmässiga frågor kopplade till frågebanken.
- Vi ska vara första kontakt för de som använder frågebanken. SND blir en slags brygga mellan användarna och de som arbetar med det tekniska, och vi kommer till exempel att ansvara för att buggar fixas. Vi ska också se till att det finns rätt utbildningar för att använda verktyget och sätta upp en referensgrupp. Vi kommer helt enkelt att hålla koll på att frågebanken fungerar och utvecklas.