Den 2 februari lanserades en uppdatering av ARIADNE-portalen, en internationell plattform för arkeologiska forskningsdata. Portalen har utvecklats inom ramen för EU-projektet ARIADNEplus, där SND deltar.
Syftet med ARIADNEplus är att utveckla och bygga vidare på den infrastruktur för arkeologiska forskningsdata som skapats av det föregående projektet ARIADNE (2013–2017). Ett resultat av arbetet är en internationell sökportal som samlar arkeologiska data och relaterade resurser. I den nya lanseringen av portalen har man förbättrat funktionaliteten och breddat sökområdet.
– Det som släpps nu är en uppdatering och förbättring av hela sökportalen. Bland annat har vi inkluderat nya ämnesområden och tidsperioder. Tidigare kunde man hitta data från och med stenåldern, men nu kommer även paleoantropologiskt [läran om utdöda människoarter och människoliknande fossil] material att vara sökbart. Innan har portalen fokuserat mycket på utgrävningsdata och några områden till, men nu kommer vi till exempel ha mer klimatarkeologi, dateringsdata och data från vetenskapliga analyser, säger SND:s forskningsdatarådgivare Ulf Jakobsson, som deltar i projektet.
Inom ARIADNEplus är det SND som leder det tekniska arbetet med att utveckla portalen. En viktig del i detta arbete handlar om att förbättra sökbarheten. Det görs bland annat genom att förse data som görs tillgängliga med mer och bättre metadata, det vill säga beskrivande information, vilket gör att det blir enklare att hitta rätt vid en sökning.
– Det ställer lite högre krav på dem som vill göra data tillgängliga genom portalen, men samtidigt ökar ju också möjligheten att faktiskt hitta det du söker, säger Ulf Jakobsson.
Pablo Millet, systemutvecklare hos SND, är en av dem som arbetat med att utveckla ARIADNE-portalen. Han berättar att gränssnittet och funktionaliteten har anpassats efter beställningar och önskemål, men att de största förändringarna har skett back-end, i den bakomliggande tekniken.
– Även om sidan till stora delar ser likadan ut är det en enorm uppfräschning och modernisering av systemet som bidrar till en bättre användarupplevelse. Det som användaren däremot kommer att se är att vi lagt in flera nya funktioner för att förbättra sökmöjligheterna. Med hjälp av smarta filter som anpassar sig efter dina sökningar är det mycket enklare att göra avgränsningar. Nu kan du exempelvis använda kartan för att avgränsa ett sökområde, och så anpassar sig filteralternativen för det område du valt ut i din sökning. På så vis blir det också möjligt att kombinera aspekter som bland annat geografiskt område och tidsperiod.
Vidare utveckling och integrering i EOSC
Arbetet inom ARIADNEplus pågår till och med årsskiftet 2022–2023. Till dess fortsätter arbetet med att vidareutveckla tekniken bakom söktjänsten, något man lagt grunden för med de senaste uppdateringarna.
Målet är även att integrera plattformen med European Open Science Cloud (EOSC), där resurserna i ARIADNE-portalen ska bli sökbara. Portalen ska dessutom bli mer interaktiv. Planen är att utveckla virtuella forskarmiljöer som gör att forskare inte bara kan hitta data, utan också få verktyg för att bearbeta dem via portalen.