GIS-material för arkeologiskt projekt: Ekängen - Gärstad - Distorp - Roxtuna - Inför en översiktsplan
SND-ID: snd2260-1. Version: 1.0. DOI: https://doi.org/10.5878/001218
Ladda ner data
Tillhörande dokumentation
Ladda ner alla filer
Citering
Skapare/primärforskare
Östergötlands länsmuseum, Avdelningen för arkeologi
Forskningshuvudman
Uppsala universitet - Avdelningen för arkeologi
Beskrivning
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Östergötlands länsmuseum har utfört en arkeologisk förstudie inom området Ekängen - Roxtuna - Gärstad - Distorp nordöst om Linköpings stad. Arbetet föranleddes av att Linköpings kommun planerar att upprätta en översiktsplan. Det berörda området är ca 17 km2 stort och omfattar stadsdelen Ekängen, Gärstadsområdet, Näsby säteri och landsbygdsområdet med bl a Roxtuna, Distorp och Tvärskogs udde. Planarbetet berör fornlämningsrika områden i Rystad socken och Linköpings stad. I september 2010 finns sammanlagt 164 registrerade fornlämningar inom förstudieområdet. Till det kommer ett antal utredningsobjekt och nyfunna fornlämningar som identifierats vid tidigare genomförda utredningar och förundersökningar. Dessutom har kart- och arkivgenomgångarna påvisat flera by-/gårdstomter och en stor mängd kulturhistoriska lämningar i form av torpplatser, stenmurar, äldre vägsträckningar m m. Vissa av dessa platser är av en sådan ålder att de kan ha fornlämningsstatus. Vid förstudien kunde fem områden urskiljas där det finns kända koncentr
Östergötlands länsmuseum har utfört en arkeologisk förstudie inom området Ekängen - Roxtuna - Gärstad - Distorp nordöst om Linköpings stad. Arbetet föranleddes av att Linköpings kommun planerar att upprätta en översiktsplan. Det berörda området är ca 17 km2 stort och omfattar stadsdelen Ekängen, Gärstadsområdet, Näsby säteri och landsbygdsområdet med bl a Roxtuna, Distorp och Tvärskogs udde. Planarbetet berör fornlämningsrika områden i Rystad socken och Linköpings stad. I september 2010 finns sammanlagt 164 registrerade fornlämningar inom förstudieområdet. Till det kommer ett antal utredningsobjekt och nyfunna fornlämningar som identifierats vid tidigare genomförda utredningar och förundersökningar. Dessutom har kart- och arkivgenomgångarna påvisat flera by-/gårdstomter och en stor mängd kulturhistoriska lämningar i form av torpplatser, stenmurar, äldre vägsträckningar m m. Vissa av dessa platser är av en sådan ålder att de kan ha fornlämningsstatus. Vid förstudien kunde fem områden urskiljas där det finns kända koncentrationer av forn- och kulturlämningar.
Syfte:
Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förstudien är att ge en bild av de kända forn- och kulturlämningarnas omfattning och karaktär.
ZIP-filen innehåller GIS-filer vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..
Data innefattar personuppgifter
Nej
Språk
Dataformat / datastruktur
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Linköping socken, Rystad socken
Geografisk beskrivning: Östergötland, Rystad och Linköpings stad, Ekängen-Gärstad-Distorp-Roxtuna
Lägsta geografiska enhet
Socken
Ansvarig institution/enhet
Avdelningen för arkeologi
Identifierare
Producents dnr för projektet: 381/10
ProjektID: p510012
Forskningsområde
Historia (CESSDA Topic Classification)
Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)